Penetapan Kadar Besi, Kalium, Kalsium, Natrium, dan Magnesium Dalam Jambu Air (Syzygium aqueum) dan Jambu Semarang (Syzygium samarangense) Secara Spektrofotometri Serapan Atom

View/ Open
Date
2017Author
Syahputri, Hindri
Advisor(s)
Putra, Effendy De Lux
Harun, Fathur Rahman
Metadata
Show full item recordAbstract
Syzygium included in the cashew tribe or Myrtaceae originating from Southeast Asia. Syzygium is divided into two, a small known as Syzygium aqueum and a large known as Syzygium samarangense. There are several factors that influence the mineral content in plants, namely varieties, places of growth and processing. This study aims to determine the mineral content of iron, potassium, calcium, sodium, and magnesium contained in fresh fruit of water apple and semarang rose apple, and to know the ratio of mineral content between of both.
The samples was dry destructed, then quantitative analysis of potassium, calcium, sodium, magnesium, and iron was performed using atomic absorption spectrophotometry (AAS) method that is potassium at a wavelength 766,5 nm; Calcium at a wavelength of 422.7; Sodium at a wavelength 589.0 nm; Magnesium at a wavelength of 285.2 nm and iron at a wavelength of 248.3 nm. The advantage of this method is to determine the mineral content without being affected by the presence of other minerals and minerals in small quantities.
The results showed iron, potassium, calcium, sodium, and magnesium levels in Guava and Guava Semarang were: iron content (0,2553 ± 0,0077) mg / 100g and (0,1548 ± 0,0152) mg / 100g. Potassium levels (70.2326 ± 1.5738) mg / 100g and (45,7714 ± 0.9827) mg / 100g. Levels of calcium (3.8588 ± 0.1619) mg / 100g and (0.4663 ± 0.0507) mg / 100g. Sodium content (8.1187 ± 0.3375) mg / 100 g and (6.1648 ± 0.1689) mg / 100g. Magnesium levels (1.6494 ± 0.0958) mg / 100g and (1,8488 ± 0.1501) mg / 100g. Comparison of mineral content between S.aqueum and S.samarangense shows that for mineral iron, potassium, calcium, and sodium in S.aqueum is bigger than S.samarangense. As for the mineral content of magnesium in S.aqueum is smaller than S.samarangense.
Statistically, the average difference of iron, potassium, calcium, and sodium content between water apple and semarang rose apple by using F distribution, it is found that iron, potassium, calcium, and sodium content in water apple is relatively significantly higher than semarang rose apple, but for magnesium content is not significant. Syzygium termasuk dalam suku jambu-jambuan atau Myrtaceae yang berasal dari Asia Tenggara. Syzygium dibagi menjadi dua yakni, jambu air kecil yang dikenal dengan Syzygium aqueum dan jambu air besar yang dikenal denganSyzygium samarangense. Ada beberapa faktor yang mempengaruhi kadar mineral pada tumbuhan yaitu varietas, tempat tumbuh dan proses pengolahan. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kadar mineral besi, kalium, kalsium, natrium, dan magnesium yang terdapat dalam buah jambu air dan jambu semarang, serta mengetahui perbandingan kadar mineral antara jambu air dan jambu semarang.
Sampel masing-masing didestruksi kering, kemudian dilakukan analisis kuantitatif besi, kalium, kalsium, natrium, dan magnesium dengan menggunakan metode spektrofotometri serapan atom (AAS) yaitu besi pada panjang gelombang 248,3 nm; kalium pada panjang gelombang 766,5 nm; kalsium pada panjang gelombang 422,7; natrium pada panjang gelombang 589,0 nm; dan magnesium pada panjang gelombang 285,2 nm. Keuntungan dari metode ini adalah dapat menentukan kadar mineral dalam jumlah kecil tanpa dipengaruhi oleh keberadaan mineral lain.
Hasil penelitian menunjukkan kadar besi, kalium, kalsium, natrium, dan magnesium pada Jambu Air dan Jambu Semarang berturut-turut yaitu: Kadar besi (0,2553 ± 0,0077) mg/100g dan (0,1548 ± 0,0152) mg/100g. Kadar kalium (70,2326 ± 1,5738) mg/100g dan (45,7714 ± 0,9827) mg/100g. Kadar kalsium (3,8588 ± 0,1619) mg/100g dan (0,4663 ± 0,0507) mg/100g. Kadar natrium (8,1187 ± 0,3375) mg/100g dan (6,1648 ± 0,1689) mg/100g. Kadar magnesium (1,6494 ± 0,0958) mg/100g dan (1,8488 ± 0,1501) mg/100g.Perbandingan kandungan kadar mineral antara Jambu Air dan Jambu Semarang menunjukkan bahwa untuk mineral besi, kalium, kalsium, dan natrium pada Jambu Air lebih besar dibandingkan Jambu Semarang. Sedangkan untuk kandungan mineral magnesium pada Jambu Air lebih kecil dibandingkan Jambu Semarang.
Secara statistik uji beda rata-rata kandungan besi, kalium, kalsium, natrium, dan magnesium antara Jambu Air dan Jambu Semarang dengan menggunakan distribusi F, diperoleh bahwa kandungan besi, kalium, kalsium, dan natrium pada jambu air lebih tinggi secara signifikan daripada jambu semarang, sedangkan untuk kadar magnesium tidak terdapat perbedaan yang signifikan.
Collections
- Skripsi Sarjana [627]