• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Fakultas Farmasi
    • Skripsi Sarjana
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Fakultas Farmasi
    • Skripsi Sarjana
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Penetapan Kadar Magnesium, Besi dan Natrium pada Buah Kiwi Hijau (Actinidia deliciosa) dan Buah Kiwi Kuning (Actinidia chinensis) Secara Spektrofotometri Serapan Atom

    Thumbnail
    View/Open
    fulltext (2.381Mb)
    Date
    2017
    Author
    Damanik, Lia Yunita
    Advisor(s)
    Harun, Fathur Rahman
    Putra, Effendy De Lux
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Green Kiwi Fruit (Actinidia deliciosa) and Yellow Kiwi Fruit (Actinidia chinensis) contains vitamin C, vitamin E, vitamin B, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, fiber, folic acid and vitamin K. It also contains minerals such as potassium, magnesium, calcium, sodium, copper, zinc, manganese and phosphorus. There are several factors that affect the mineral content in plants, namely varieties, places of growth and processing. Consuming kiwi fruit can reduce platelet aggregation and blood pressure. So that kiwi fruit is very useful for people with heart disease. This study aims to determine the levels of magnesium, iron and sodium in green kiwi and yellow kiwi. Each sample was decently constructed, then a quantitative analysis was performed by atomic absorption spectrophotometry (AAS) for magnesium at a wavelength of 285.2 nm; iron at a wavelength of 248.3 nm; and sodium at a wavelength of 589.0 nm. The advantage of this method is to determine the mineral content without being affected by the presence of other minerals and minerals in small quantities. The results showed magnesium, iron and sodium levels in green and yellow kiwi fruit were: Magnesium concentration (8.5835 ± 0.2459) mg / 100 g and (12.3444 ± 0.2906) mg / 100 g. Iron content (0.4341 ± 0.0826) mg / 100 g and (0.5994 ± 0.0252) mg / 100 g. Sodium content (2.1486 ± 0.0249) mg / 100 g and (4.3646 ± 0.02984) mg / 100 g. Mineral content contained in yellow kiwi greater than the green kiwi. While statistically using the Independent Test where α = 0.01 and the value of sig. (2-tailed) = 0.000 indicates that there is a significant difference between green kiwi and yellow kiwi. From the research results can be concluded that the magnesium, iron and sodium levels in yellow kiwi fruit is significantly higher than the content of magnesium, iron and sodium in green kiwi fruit.
     
    Kiwi Hijau (Actinidia deliciosa) dan Kiwi Kuning (Actinidia chinensis) mengandung vitamin C, vitamin E, vitamin B, vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B6, serat, asam folat, dan vitamin K. Selain itu juga mengandung mineral seperti kalium, magnesium, kalsium, natrium, tembaga, seng, mangan dan fosfor. Ada beberapa faktor yang mempengaruhi kadar mineral pada tumbuhan yaitu varietas, tempat tumbuh dan proses pengolahan. Mengkonsumsi buah kiwi dapat mengurangi agregasi platelet dan tekanan darah. Sehingga buah kiwi sangat bermanfaat bagi penderita penyakit jantung. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kadar magnesium, besi dan natrium pada buah kiwi hijau dan kiwi kuning. Sampel masing-masing didekstruksi kering, kemudian dilakukan analisis kuantitatif secara spektrofotometri serapan atom (AAS) untuk magnesium pada panjang gelombang 285.2 nm; besi pada panjang gelombang 248.3 nm; dan natrium pada panjang gelombang 589.0 nm. Keuntungan dari metode ini adalah dapat menentukan kadar mineral tanpa dipengaruhi oleh keberadaan mineral yang lain dan mineral dalam jumlah kecil. Hasil penelitian menunjukkan kadar magnesium, besi dan natrium pada buah kiwi hijau dan kuning berturut-turut yaitu : Kadar magnesium (8.5835 ± 0.2459) mg/100 g dan (12.3444 ± 0.2906) mg/100 g. Kadar besi (0.4341 ± 0.0826) mg/100 g dan (0.5994 ± 0.0252) mg/100 g. Kadar natrium (2.1486 ± 0.0249) mg/100 g dan (4.3646 ± 0.02984) mg/100 g. Kandungan mineral yang terdapat pada kiwi kuning lebih besar dibandingkan dengan kiwi hijau. Sedangkan secara statistik dengan menggunakan uji Independent Test dimana α= 0.01 dan nilai sig.(2-tailed) = 0.000 menunjukkan bahwa terdapat perbedaan yang signifikan antara kiwi hijau dengan kiwi kuning. Dari hasil penelitian dapat disimpulkan bahwa kadar magnesium, besi dan natrium pada buah kiwi kuning lebih tinggi secara signifikan daripada kandungan magnesium, besi dan natrium pada buah kiwi hijau.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/1446
    Collections
    • Skripsi Sarjana [876]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    Login

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV