• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Fakultas Farmasi
    • Skripsi Sarjana
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Fakultas Farmasi
    • Skripsi Sarjana
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Uji Aktivitas Antioksidan pada Teh Daun Sirsak (Annona muricata l.) Terhadap Variasi Lama Penyeduhan Menggunakan Spektrofotometri Sinar Tampak

    Thumbnail
    View/Open
    fulltext (2.556Mb)
    Date
    2017
    Author
    Verawati
    Advisor(s)
    Sudarmi
    Harun, Fathur Rahman
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Antioxidants are compounds that can counteract or soak free radicals contained in the body so it can inhibit some diseases. In the community usually soursop leaf is used as a traditional herbal remedy for prevention and treat diseases such as cancer, as well as a natural antioxidant that is usually in the community used by boiling. Provision of soursop leaves in the form of tea can be an alternative for the community because it has advantages over its fresh form, one of which is more practical, easy to use, and economical. The purpose of this research is to know the antioxidant activity on soursop leaf tea to sediment time variation.To determine the chemical compounds that have the potential as an antioxidant phytochemical screening tests on soursop leaf samples (Annona muricata L.). In addition to the phytochemical screening test the soursop leaf sample (Annona muricata L.) was prepared in the form of tea sedian with optimal drying temperature 500c for 150 minutes. The tea was brewed with a variation of brewing time of 2 minutes, 4 minutes, 6 minutes, 8 minutes and 10 minutes, then added DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) and measured using visible light spectrophotometry at 516 nm wavelength. The results of phytochemical screening of soursop leaf contain chemical compounds of alkaloids, flavonoids, glycosides, tannins, saponins and steroids. The results of antioxidant activity test showed that soursop leaf tea with variation of brewing time of 2 minutes, 4 minutes, 6 minutes, 8 minutes, and 10 minutes showed different antioxidant activity with IC50 classified as week. The result of statistical test of kurskal wallis antioxidant activity of soursop leaf tea with variation of brewing time 2 minutes, 4 minutes, 6 minutes, 8 minutes and 10 minutes there was significant difference.
     
    Antioksidan adalah senyawa yang mampu menangkal atau merendam radikal bebas yang terdapat di dalam tubuh sehingga dapat menghambat beberapa penyakit. Di dalam masyarakat biasanya daun sirsak di gunakan sebagai obat herbal tradisional untuk pencegahan dan mengobati penyakit seperti kanker, serta sebagai antioksidan alami yang biasanya di masyarakat digunakan dengan cara merebus. Pemberian daun sirsak dalam bentuk teh dapat menjadi alternatif bagi masyarakat karena memiliki kelebihan dibandingkan bentuk segarnya, salah satunya lebih praktis, mudah dalam penggunaan, dan ekonomis. Tujuan penelitian ini untuk mengetahui aktivitas antioksidan pada teh daun sirsak terhadap variasi waktu penyeduhan. Untuk mengetahui senyawa kimia yang berpotensi sebagai antioksidan dilakukan pengujian skrining fitokimia pada sampel daun sirsak (Annona muricata L.). Selain uji skrining fitokimia sampel daun sirsak (Annona muricata L.) dibuat dalam bentuk sedian teh dengan pengeringan optimal suhu 500c selama 150 menit. Teh diseduh dengan variasi waktu penyeduhan 2 menit, 4 menit, 6 menit, 8 menit dan 10 menit, selanjutnya ditambahkan DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) dan diukur menggunakan spektrofotometri sinar tampak pada panjang gelombang 516 nm. Hasil skrining fitokimia daun sirsak mengandung senyawa kimia golongan alkaloid, flavonoida, glikosida, tanin, saponin dan steroida. Hasil pengujian aktivitas antioksidan menunjukkan bahwa teh daun sirsak dengan variasi waktu penyeduhan 2 menit, 4 menit, 6 menit, 8 menit, dan 10 menit menunjukkan aktivitas antioksidan lemah. Hasil uji statistika kurskal wallis aktivitas antioksidan teh daun sirsak dengan variasi lama penyeduhan 2 menit, 4 menit, 6 menit, 8 menit dan 10 menit terdapat perbedaan secara signifikan.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/1449
    Collections
    • Skripsi Sarjana [874]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV