Show simple item record

dc.contributor.advisorMarpongahtun
dc.contributor.advisorNasution, Darwin Yunus
dc.contributor.authorPertiwi, Sri Rahayu
dc.date.accessioned2018-09-21T01:30:57Z
dc.date.available2018-09-21T01:30:57Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.otherAkhmad Danil
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/6671
dc.description130802039en_US
dc.description.abstractBiocomposite from polycaprolactone (PCL)/Modified breadfruit (Artocarpus altilis)starch had been done. This research was made by isolated starch from breadfruit, and the breadfruit starch was oxidized by the addition of 15% sodium hypochlorite for 60 minutes. Functional group analysis from modified breadfruit starch with FTIR showed that starch was oxidized by the primary alcohol group changing into C=O aldehyde. Mechanical properties, functional group and morphological of PCL/Modified breadfruit starch biocomposite was analyzed. Mechanical analysis with tensile strength showed the optimum mixture ration between PCL/Modified breadfruit starch of 80% : 20% with tensile strength value was 12,5970 Mpa and modulus young’s value was 8,8090 MPa. Based on functional group analysis with FTIR from PCL/Modified breadfruit starch biocomposite showed that physical Interaction occured between PCL and modified breadfruit starch. Morphological analysis with SEM from biocomposite showed smooth and flat surface.en_US
dc.description.abstractTelah dilakukan penelitian biokomposit polikaprolakton (PCL)/Pati sukun termodifikasi. Penelitian ini dibuat dengan cara mengisolasi pati dari buah sukun (Artocarpus altilis), kemudian pati sukun dioksidasi dengan penambahan Natrium Hipoklorit 15 % dengan waktu reaksi 60 menit. Analisis gugus fungsi pati sukun termodifikasi menggunakan FTIR menunjukkan bahwa telah terjadi oksidasi pada pati sukun termodifikasi dengan berubahnya gugus alkohol primer pada pati sukun menjadi C=O aldehid. Biokomposit PCL/Pati sukun termodifikasi dianalisis sifat mekanik, gugus fungsi dan morfologinya. Analisis sifat mekanik dengan uji tarik memberikan nilai yang optimal pada perbandingan PCL/Pati sukun termodifikasi 80% : 20% yaitu sebesar 12,5970 MPa dan modulus Young’s 8,8090 MPa. Berdasarkan analisis gugus fungsi FTIR biokomposit PCL/Pati sukun termodifikasi menunjukkan terjadinya interaksi fisika antara PCL dan pati sukun termodifikasi. Analisis morfologi permukaan dengan SEM dari biokomposit yang dihasilkan menunjukkan permukaan yang rata dan halus.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectBiocompositeen_US
dc.subjectBreadfruit Starch Modifieden_US
dc.subjectOxidationen_US
dc.subjectPCLen_US
dc.subjectFTIRen_US
dc.subjectSEMen_US
dc.titleSifat Mekanik dan Morfologi Biokomposit Polikaprolakton (PCL)/Pati Sukun (Artocarpus altilis) Termodifikasien_US
dc.typeSkripsi Sarjanaen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record