Show simple item record

dc.contributor.advisorNazliniwaty
dc.contributor.authorAksari, Nathania Jeni
dc.date.accessioned2018-11-14T01:27:37Z
dc.date.available2018-11-14T01:27:37Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.otherZulhelmi
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/8270
dc.description141501234en_US
dc.description.abstractBackground: The air freshener gel is preferred because the fragrance is more durable and its use is more practical than other forms. Beside that, this gel is made from natural ingredients so its use is safer and enviromentally friendly.The apple aroma is chosen as a perfume because it has a refreshing aroma and is loved by the consumer. Objective: To make air freshener gel that containing 4% combination of carragenenan and xanthan gum as a base, the apple aroma as its fragrance, and vetiver oil as fixative. Method: First, the air freshener gel were made of carrageenan and xanthan gum at a concentrationof 4% with the ratio of 60:40, 70:30, 80:20, and 90:10 as base. The best base is chewy, elastic, and not easily broken, proven by organoleptic and stability test (sineresis). Second, the selected base added the apple aroma with various concentrations of 2,4,6, and 8% as the fragrance. The fragrant chosen was the fragrant which can be accepted by the panelists which is soft and not stinging, proven by hedonic test. Third, air freshener gel with the selected of apple aroma was added to the vetiver oil with various concentrations of 0.25, 0.5, 0.75, and 1% as fixative. The selected concentration of fixative was that which had a long lasting fragrance and the panelists preferably proven by liquid evaporation and fragrance resistence test. Liquid evaporation testing and fragrance resistance was carried out for 4 weeks, the air freshener gel was stored in various places, there were air conditioner room, room temperature, and room with a fan. Result: The air freshener gel combination carragenan and xanthan gum at a concentration of 4% with the ratio of 80:20 was the best base that was chewy, elastic, and not easily broken and the sineresis value was 0.92%. The apple aroma at concentration of 2% was the aroma that was acceptable to the panelist because the aroma was soft and not stinging. The vetiver oil at concentration 0.25% as fixative which had long fragrant resistance and was referred by panelists. Conclusion: Combination of carragenan and xanthan gum at a concentration of 4% with a ratio of 80:20 is a best base of air freshener gel. For the gel with apple aroma at concentration of 2% with vetiver oil at concentration of 0.25% is preferred by panelists and the fragrance can last up to 4 weeks.en_US
dc.description.abstractLatar Belakang: Pengharum ruangan bentuk gel lebih disenangi karena wangi nya lebih tahan lama dan penggunaannya lebih praktis dibandingkan dalam bentuk lainnya. Selain itu, gel pengharum ruangan ini terbuat dari bahan-bahan alami sehingga penggunaannya lebih aman dan ramah lingkungan. Aroma apel dipilih sebagai pewanginya karena memiliki aroma yang menyegarkan dan disenangi oleh masyarakat. Tujuan: Untuk membuat sediaan gel pengharum ruangan yang mengandung kombinasi karagenan dan xanthan gum konsentrasi 4% sebagai basis, aroma apel sebagai wanginya dan minyak akar wangi sebagai fiksatif. Metode: Tahap pertama, gel pengharum ruangan dibuat dari kombinasi karagenan dan xanthan gum konsentrasi 4% dengan perbandingan 60:40, 70:30, 80:20, dan 90:10 sebagai basis. Basis terbaik adalah yang kenyal, elastis, dan tidak mudah hancur dibuktikan melalui uji organoleptis dan uji kestabilan (sineresis). Tahap kedua, basis yang terpilih ditambahkan aroma apel dengan berbagai konsentrasi yaitu 2, 4, 6, dan 8% sebagai wanginya. Wangi yang dipilih adalah wangi yang dapat diterima oleh panelis yaitu yang lembut dan tidak menyengat dibuktikan melalui uji kesukaan. Tahap ketiga, sediaan gel dengan aroma apel yang terpilih ditambahkan minyak akar wangi dengan berbagai konsentrasi yaitu 0,25, 0,5, 0,75, dan 1% sebagai fiksatif. Konsentrasi minyak akar wangi yang dipilih adalah yang memiliki wangi tahan lama dan disukai panelis dibuktikan melalui uji penguapan zat cair dan uji ketahanan wangi. Penguapan zat cair dan ketahanan wangi dilakukan selama 4 minggu, gel pengharum ruangan disimpan di berbagai tempat yaitu ruangan AC, suhu kamar, dan kipas angin. Hasil: Gel pengharum ruangan kombinasi karagenan dan xanthan gum pada konsentrasi 4% perbandingan 80:20 adalah basis terbaik yang kenyal, elastis, dan tidak mudah hancur serta sineresisnya paling rendah yaitu 0,92%. Aroma apel konsentrasi 2% adalah aroma yang dapat diterima panelis karena wanginya lembut dan tidak menyengat. Minyak akar wangi konsentrasi 0,25% adalah fiksatif yang memiliki ketahanan wangi yang lama dan disukai panelis. Kesimpulan: Kombinasi karagenan dan xanthan gum konsentrasi 4% dengan perbandingan 80 20 merupakan basis sediaan gel pengharum ruangan terbaik. Untuk pembuatan sediaan gel pengharum ruangan dengan aroma apel konsentrasi 2% dengan minyak akar wangi konsentrasi 0,25% lebih disukai panelis dan wanginya dapat bertahan hingga 4 minggu.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUnivesitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectApple Aromaen_US
dc.subjectGelen_US
dc.subjectCarrageenanen_US
dc.subjectVetiver Oilen_US
dc.subjectAir Fresheneren_US
dc.subjectXanthan Gumen_US
dc.titlePembuatan Gel Pengharum Ruangan Menggunakan Karagenan dan Xanthan Gum sebagai Basis dengan Aroma Apel dan Minyak Akar Wangien_US
dc.typeSkripsi Sarjanaen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record