Efektifitas Biskuit Tepung Komposit Beras Hitam (Oryza sativa L.), Inulin Umbi Bunga Dahlia dan Tepung Mocaf Terhadap Kadar Glukosa Darah pada Tikus (Rattus norvegicus) Penderita Diabetes Melitus Tipe II
View/ Open
Date
2018Author
Manullang, Bobby
Advisor(s)
Julianti, Elisa
Nainggolan, Rona J.
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of this research was to determine the effect of black rice flour, inulin dahlia tuber, and mocaf on nutritional content of biscuits, and in decreasing of blood glucose levels of male wistar rats induced by streptozotocin.
This study consist of four steps i.e making black rice flour, inulin extraction from dahlia tuber, making of mocaf flour and its chemical characteristics, making biscuit, the trial ofhypoglycemic biscuit effect with black rice flour mixture, inulin dahlia tuber, and mocaf flour in vivo test. The in vivo testingwas using 35 male white rats of wistar (2 months aged) with an average weight of 200 g for body weight measure and the hypoglycemic effect into 5 groups i.e. the control group (treated with aquadest), positive group of diabetes (inducted with streptozotocin 50 mg / kg body weight and treated aquadest), treatment group (inducted with streptozotocin 50 mg / kg body weight and treated with biscuits with doses of 504, 1008, 3024 mg / body weight / day) and periodic testing time of 4 weeks. Each treatment consisted of 7 rats.
The results showed that the ratio of black rice flour, inulin of dahlia flower tuber and mocaf flour in biscuit had highly significant effect (P <0.01) on color index, the brittleness, water content, protein content, crude fiber content, total sugar, hedonic color values, hedonic value of taste, overall acceptability, rat body weight and decreasing levels of rat blood glucose. However, the effect was not significant (P> 0.05) on bulk density, fat content, carbohydrate content, energy content, anthocyanin content, hedonic value of aroma. The comparation formulation of black rice flour ratio, inulin of dahlia tuber and mocaf flour in biscuit with best quality andthe best response of consumer was the biscuit with ratio of 50% black rice flour, 20% inulin of dahlia tuber and 30% mocaf flour. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh perbandingan tepung beras hitam, inulin umbi bunga dahlia, dan tepung mocaf terhadap kandungan gizi biskuit, dan penurunan kadar glukosa darah tikus jantan galur wistar penderita diabetes mellitus yang diinduksi streptozotocin.
Penelitian ini terdiri dari empat tahap yaitu pembuatan tepung beras hitam, ekstraksi inulin dari umbi bunga dahlia, pembuatan tepung mocaf beserta karakteristik kimianya, pembuatan biskuit, pengujian efek hipoglikemik biskuit dengan campuran tepung beras hitam, inulin umbi bunga dahlia, dan tepung mocaf secara in vivo. Pengujian in vivo menggunakan 35 ekor tikus putih jantan galur wistar umur 2 bulan dengan rata-rata berat badan 200 g yang dibagi menjadi 5 kelompok yaitu kelompok kontrol (kelompok tikus yang diberi akuades), kelompok positif diabetes (tikus yang diinduksi streptozotocin 50 mg/kg berat badan dan diberi akuades), kelompok perlakuan (tikus yang diinduksi streptozotocin 50 mg/kg berat badan diberi biskuit dengan dosis 504, 1008, 3024 mg/berat badan/hari) dan waktu periodik pengujian selama 4 minggu. Masing-masing perlakuan terdiri dari 7 ekor tikus.
Hasilpenelitianmenunjukkanbahwa perbandingan tepung beras hitam, inulin umbi bunga dahlia dan tepung mocaf dalam biskuit memberikan pengaruh berbeda sangat nyata (P<0,01) terhadap indeks warna, daya patah, kadar air, kadar protein, kadar serat kasar, total gula, nilai hedonik warna, nilai hedonik rasa, dan penerimaan umum, berat badan tikus dan penurunan kadar glukosa darah tikus. Namun memberikan pengaruh berbeda tidak nyata (P>0,05) terhadap densitas kamba, kadar lemak, kadar karbohidrat, kandungan energi, kadar antosianin, nilai hedonikaroma. Formulasi perbandingan tepung beras hitam, inulin umbi bunga dahlia dan tepung mocaf dalam biskuit dengan mutu dan penerimaan konsumen yang terbaik adalah biskuit dengan perbandingan 50% tepungberas hitam, 20% inulin umbi bunga dahlia dan 30% tepung mocaf.
Collections
- Undergraduate Theses [553]