• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Pharmacy
    • Diploma Papers
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Pharmacy
    • Diploma Papers
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Penetapan Kadar Asam Benzoat dalam Sediaan Obat Batuk Tradisional Bentuk Tablet Secara Kromatografi Lapis Tipis dan Spektrofotometri Ultraviolet

    View/Open
    fulltext (963.6Kb)
    Date
    2013
    Author
    Nasution, Atikah Fattah
    Advisor(s)
    Reveny, Julia
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Asam benzoat (C6H5COOH) merupakan bahan pengawet yang luas penggunaannya dan sering digunakan pada bahan makanan. Bahan ini digunakan untuk mencegah pertumbuhan khamir dan bakteri. Benzoat efektif pada pH 2,5 – 4,0.Tujuan analisis ini adalah untuk mengetahui kadar asam benzoat dalam sediaan obat batuk tradisional bentuk tablet dan kesesuaiannya dengan persyaratan yang diizinkan oleh pemerintah. Penentuan asam benzoat dalam sediaan obat batuk tradisional dilakukan secara kualitatif dengan kromatografi lapis tipis menggunakan fase gerak pentana : asam asetat glasial (88:12) dan fase diam silika gel GF 254. Hasil yang diperoleh sampel jamu Shi Re Qing positif mengandung asam benzoat. Penetapan kadar asam benzoat dapat ditentukan secara kuantitatif dengan spektrofotometer ultraviolet. Menggunakan larutan baku asam benzoat 0,2% sebagai pembanding pada panjang gelombang 225 nm, dimana diperoleh kadar asam benzoat pada jamu Shi Re Qing 0,012%. Hasil analisis menunjukkan bahwa kadar asam benzoat pada jamu Shi Re Qing memenuhi persyaratan MA.PPOM 35/OT/93 dengan kadar asam benzoat tidak boleh lebih dari 0,1%.
     
    Benzoic acid (C6H5COOH) is an extensive use of preservatives and are often used in foodstuffs. This material is used to prevent the growth of yeast and bacteria. Its effective at pH 2.5-4.0. the purpose of this analysis is to determine the levels of benzoic acid in traditional forms of cough preparations tablets and for compliance with the requirements that are permitted by the Government. Determination of benzoic acid in traditional cough preparations done qualitatively by thin layer chromatography using pentane motion phase: glacial acetic acid (88: 12) and silica gel stationary phase GF 254. The results obtained samples of herbs were positive Re Qing Shi contain benzoic acid. The determination of the levels of benzoic acid can be determined quantitatively by ultraviolet spectrophotometry. Use a solution of benzoic acid 0.2% raw as a comparison at a wavelength of 225 nm, which acquired the levels of benzoic acid in herbal medicine Shi Qing Re 0.012%. Results of analysis showed that the levels of benzoic acid in herbal medicine Shi Qing Re eligible MA.PPOM 35/OT/93 with levels of benzoic acid should not be more than 0.1%.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/13209
    Collections
    • Diploma Papers [228]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV