• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Physics
    • Diploma Papers (Metrology and Instrumentation)
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Physics
    • Diploma Papers (Metrology and Instrumentation)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Alat Pengendali Otomatis Kelembaban dan Suhu pada Fermentasi Tempe Menggunakan Sensor DHT-11

    View/Open
    Fulltext (1.663Mb)
    Date
    2016
    Author
    Sirait, Elisabet
    Advisor(s)
    Barus, Diana A
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    In conventional fermentation is done by means of exposure and takes an average of 36 hours until cooked tempeh. The fermentation process often fails due to the temperature and humidity are not controlled. The weather changes also become one of the triggers that make the temperature and the humidity changes. Therefore made incubator for media in the incubation method. Temperature and humidity in the incubation box obtained from DHT11 sensor. To create a stable temperature and humidity in the incubation box 12V dc fan is used as a means for raising and lowering the temperature and the humidity. From the research results obtained by optimization of temperature of 30 ℃ and humidity of 70%. In these conditions, fermentation time 24 hours to 25 hours with the test criteria is normal color, normal smell, and taste normal.
     
    Secara konvensional fermentasi tempe dilakukan dengan cara dibiarkan di tempat terbuka dan membutuhkan waktu rata-rata 36 jam hingga tempe matang. Proses fermentasi seringkali gagal akibat suhu dan kelembaban yang tidak terkontrol. Perubahan cuaca juga menjadi salah satu pemicu yang membuat suhu dan kelembabanya berubah-ubah. Oleh karena itu dibuatlah wadah inkubator untuk media dalam metode inkubasi. Suhu dan kelembaban pada kotak inkubasi didapatkan dari sensor DHT11. Untuk membuat stabil suhu dan kelembaban dalam kotak inkubasinya digunakan kipas dc 12V sebagai sarana untuk menaikkan dan menurunkan suhu dan kelembabanya. Dari hasil penelitian maka diperoleh optimasi suhu 30℃ dan kelembaban 70%. Pada kondisi tersebut, waktu fermentasi tempe 24 jam sampai 25 jam dengan kriteria uji yaitu warna normal, bau normal, dan rasa normal.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/18283
    Collections
    • Diploma Papers (Metrology and Instrumentation) [402]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV