Show simple item record

dc.contributor.advisorChalil, Diama
dc.contributor.advisorRahmanta
dc.contributor.authorAdhany, Idria
dc.date.accessioned2019-11-05T07:02:16Z
dc.date.available2019-11-05T07:02:16Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/20103
dc.description.abstractThe objective of this study was to analyze internal and external factors in increasing Barangan Banana production in Kabupaten Deli Serdang. Data were collected from Barangan Banana’s Farmers which determined by snowball sampling technique, Head of Farmer Group and Department of Agriculture Staff, with purposive sampling method. Using SWOT analysis method, this study found that internal strategic factors are training , mentoring, extension agent, funding support, production facilities support, realization of supporting equipment, while the external factors are farming experience, the ability of farmers to control and disease, selling price, fund used by the farmers, demand for Barangan Banana, labor availability, land area, the use of tissue culture seeds, facilities and infrastructures. Among these strategic factors support for production facilities appears as the most important internal factor, while the demand for Barangan Banana as the most important external factor. Based on the importance and existing condition of these strategic factors, using support for production facilities and realization of supporting facilities with farming experience are the strategies covering strength-opportunity (SO), organizing mentoring to meet the demand for Barangan Banana are the strategies covering weakness-opportunity (WO), making use of funding support and subsidies to widen the land, using tissue culture seeds and facilities and infrastructures are the strategies covering strength-threat (ST), increas the funding support to widen the land, the use of tissue culture seeds and facilities and infrastructures are the strategies covering weakness-threat (WT) are discussed and proposed to increase Barangan Banana productivity in Kabupaten Deli Serdang.en_US
dc.description.abstractPisang barangan (Musa Paradisiaca Sapientum L) merupakan salah satu komoditas buah unggulan nasional, tetapi setiap tahun produksinya selalu menurun, hal ini disebabkan antara lain terbatasnya luas lahan, bibit yang masih seadanya dan sarana dan prasarana yang kurang memadai. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor internal (kekuatan dan kelemahan) dan faktor-faktor eksternal (peluang dan ancaman) dalam peningkatan produksi pisang barangan di Kabupaten Deli Serdang, untuk mengoptimalkan kekuatan dan peluang serta mengatasi kelemahan dan ancaman dalam strategi peningkatan produksi pisang barangan di Kabupaten Deli Serdang. Data yang digunakan adalah data primer dan data sekunder. Metode analisis yang digunakan yaitu metode analisis SWOT. Hasil penelitian menunjukkan bahwa faktor internal (kekuatan dan kelemahan) yang mempengaruhi peningkatan produksi kedelai di Kabupaten Deli Serdang adalah pelatihan, pendampingan, tenaga penyuluh, bantuan sarana produksi, pengadaan peralatan penunjang dan bantuan modal. . Faktor eksternal (peluang dan ancaman) yang mempengaruhi peningkatan produksi pisang barangan di Kabupaten Deli Serdang adalah pengalaman bertani, kemampuan petani mengatasi HPT, harga jual pisang barangan, modal yang digunakan petani, luas lahan, permintaan pisang barangan, ketersediaan TK, penggunaan bibit kultur jaringan dan sarana dan prasarana. Untuk mengoptimalkan kekuatan dan peluang serta mengatasi kelemahan dan ancaman dapat dilakukan dengan cara memanfaatkan dengan baik bantuan sarana produksi (kekuatan) yang diberikan oleh Dinas Pertanian Kabupaten Deli Serdang dan permintaan pisang barangan (peluang) sehingga produktivitas pisang barangan dapat meningkat.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectKomoditi Pisang Baranganen_US
dc.subjectFaktor Internalen_US
dc.subjectFaktor Eksternalen_US
dc.subjectPeningkatan Produksien_US
dc.subjectStrategi SWOTen_US
dc.titleStrategi Peningkatan Produksi Pisang Barangan di Kabupaten Deli Serdangen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM147039002
dc.description.pages103 Halamanen_US
dc.description.typeTesis Magisteren_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record