• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agribusiness
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agribusiness
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Analisis Penggunaan Faktor-Faktor Produksi pada Usaha Tani Bawang Merah di Sumatera Utara

    View/Open
    Fulltext (2.557Mb)
    Date
    2019
    Author
    Harahap, Mustafa Rico
    Advisor(s)
    Supriana, Tavi
    Ginting, Rahmanta
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Shallot is one of the important horticultural commodities in Indonesia consumed by most of the population without regard to social level. North Sumatra is one of the provinces that is the center of shallot production in Indonesia. The research objective was to analyze the response of shallot farmers in North Sumatra Province and to know the effect of the use of production factors on land area, seeds, fertilizers, insecticides and labor, on the amount of production in shallot farming activities in North Sumatra Province. The data used are secondary data and primary data. The study was conducted in 5 districts, namely Toba Samosir, Simalungun, Dairi, Tanah Karo, Samosir, where each district consisted of 30 respondents so that the total respondents consisted of 150 respondents. Data were analyzed using multiple linear regression methods. The results showed jointly and partially the variable area of land, seeds, fertilizers, insecticides and labor affect the level of shallot production.
     
    Bawang merah merupakan salah satu komoditas hortikultura yang penting di Indonesia dikonsumsi oleh sebagian besar penduduk tanpa memperhatikan tingkat sosial. Sumatera Utara merupakan salah satu provinsi yang menjadi sentra produksi bawang merah di Indonesia. Tujuan penelitian untuk menganalisis respon penawaran petani bawang merah di Provinsi Sumatera Utara dan mengetahui pengaruh penggunaan faktor produksi luas lahan, bibit, pupuk, insektisida dan tenaga kerja, terhadap jumlah produksi dalam kegiatan usahatani bawang merah di Provinsi Sumatera Utara. Data yang digunakan adalah data sekunder dan data primer. Penelitian dilakukan di 5 Kabupaten yaitu Kabupaten Toba Samosir, Simalungun, Dairi, Tanah Karo, Samosir, dimana setiap kabupaten terdiri dari 30 responden sehingga total keseluruhan responden terdiri dari 150 responden. Data dianalisis dengan menggunakan metode regresi linear berganda. Hasil penelitian menunjukkan secara bersama-sama dan secara parsial variabel luas lahan, bibit, pupuk, insektisisda dan tenaga kerja berpengaruh terhadap tingkat produksi bawang merah.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/20628
    Collections
    • Master Theses [287]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV