• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Industrial Engineering
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Industrial Engineering
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Perbaikan Kualitas CPO dengan Pendekatan Metode Taguchi (Studi Kasus: PKS PT. Anugerah Langkat Makmur)

    View/Open
    Fulltext (2.684Mb)
    Date
    2016
    Author
    Benu, Siti Maretia
    Advisor(s)
    Sinulingga, Sukaria
    Nazaruddin
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    PT. Anugerah Langkat Makmur adalah sebuah perusahaan di sektor perkebunan kelapa sawit dan pabrik kelapa sawit. Dalam kegiatan operasional PKS masih memproduksi CPO yang belum sesuai dengan syarat telah ditentukan perusahaan. PT. Anugerah Langkat Makmur ingin meningkatkan kualitas produk serta mengurangi penyimpangan pada kualitas produk. Oleh karena itu, metode Taguchi digunakan untuk mendapatkan titik setting faktor yang optimal dari masingmasing faktor yang mempengaruhi kualitas CPO. Metodologi yang digunakan adalah mengidentifikasi faktor yang berpengaruh. Kedua, memilih array ortogonal (OA) yang tepat. Ketiga, data diolah menggunakan uji ANOVA dan S/N Ratio. Keempat, konfirmasi dari hasil penelitian menggunakan Loss Function. Metode Taguchi memberikan setting kematangan buah pada matang 75,4%-86,9%, temperature digester 950C dan ampere press 21 A sehingga dapat menurunkan ketidaksesuaian terhadap kualitas sebesar 42.42%.
     
    PT. Langkat Anugerah Makmur is a company in the sector of palm oil mill and plantations. Operational activities still producing CPO has not been determined in accordance with the requirements of the company. PT. Langkat Anugerah Makmur want to improve product quality and reduce deviations in product quality. Therefore, the Taguchi method used to obtain the optimal factor settings point of each factors that affect quality of CPO. Methodology used is to identify influence factors. Second, choosing the orthogonal array (OA) is appropriate. Third, the data processed using ANOVA test and S/N ratio. Fourth, confirmation of research using Loss Function. Taguchi method provides setting ripe fruit maturity at 75.4% -86.9%, digester temperature at 950C and press ampere at 21 A so as reduce deviations on the quality in the amount of 42.42%.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/20759
    Collections
    • Master Theses [185]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV