Show simple item record

dc.contributor.advisorHasnudi
dc.contributor.advisorRahmanta
dc.contributor.authorMarpaung, Pardamean
dc.date.accessioned2020-01-02T03:37:07Z
dc.date.available2020-01-02T03:37:07Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/22041
dc.description.abstractBeef cattle farming is one of the potential cattle businesses to be developed, because beef cattle are quite easy to be raised and the land to develop them is also quite extensive in Dairi Regency. The objectives of this study are as follows: (1) Analyzing what factors affect the productivity of beef cattle in Dairi Regency. (2) Analyzing which factors are more dominant affecting the productivity of beef cattle in Dairi Regency. (3) Determine the strategy for developing beef cattle in Dairi Regency This research was conducted in Siempat Nempu Hulu Subdistrict, Tigalingga Subdistrict and Sumbul Subdistrict, Dairi District. The method used was a survey with a sample of 239 breeders consisting of 126 breeders in Siempat Nempu Hulu District, 82 breeders in Tigalingga District and 31 Breeders from Sumbul District. The data used are primary data, obtained from farmers' communities related to this research topic. The analysis model used is multiple regression analysis and SWOT analysis. The results showed that business capital, number of livestock, labor and number of livestock births had a significant effect on the productivity of beef cattle in Dairi Regency. To develop beef cattle breeding in Dairi Regency, government intervention is needed in providing assistance in the form of capital, providing cattle breeding assistance, training and fostering farmers, facilitating access to credit for farmers with banks and improving facilities and infrastructure programs related to beef cattle maintenance in rural. Through the SWOT analysis used, the strategy that must be carried out is to use force to take advantage of the opportunities that exist in the beef cattle business in Dairi Regency.en_US
dc.description.abstractPeternakan sapi potong merupakan salah satu usaha ternak yang sangat potensial untuk dikembangkan, karena sapi potong cukup mudah untuk dipelihara dan lahan untuk mengembangkannya juga cukup luas di Kabupaten Dairi. Tujuan dari penelitian ini adalah sebagai bserikut: (1) Menganalisis faktor apa saja yang mempengaruhi produktivitas ternak sapi potong di Kabupaten Dairi. (2) Menganalisis faktor apa saja yang lebih dominan mempengaruhi produktivitas ternak sapi potong di Kabupaten Dairi. (3) Menentukan strategi pengembangan ternak sapi potong di Kabupaten Dairi Penelitian ini dilaksanakan di Kecamatan Siempat Nempu Hulu, Kecamatan Tigalingga dan Kecamatan Sumbul, Kabupaten Dairi. Metode yang digunakan adalah survey dengan jumlah sampel 239 peternak yang terdiri dari 126 peternak di Kecamatan Siempat Nempu Hulu, 82 peternak di Kecamatan Tigalingga dan 31 Peternak dari Kecamatan Sumbul. Data yang digunakan adalah data primer, yang diperoleh dari masyarakat peternak yang berkaitan dengan topik penelitian ini. Model analisis yang digunakan adalah model analisis regresi berganda dan analisis SWOT. Hasil penelitian menunjukkan bahwa modal usaha, jumlah ternak, tenaga kerja dan jumlah kelahiran ternak berpengaruh signifikan terhadap produktivitas ternak sapi potong di Kabupaten Dairi. Untuk mengembangkan peternakan sapi potong di Kabupaten Dairi diperlukan campur tangan pemerintah dalam hal memberikan program bantuan berupa modal, pemberian bantuan bibit sapi, pelatihan dan pembinaan peternak, mempermudah akses kredit peternak dengan pihak perbankan serta program peningkatan sarana dan prasarana yang berkaitan dengan pemeliharaan sapi potong di pedesaan. Melalui analisis SWOT yang digunakan, strategi yang harus dilakukan adalah dengan cara menggunakan kekuatan untuk memanfaatkan peluang yang ada pada usaha ternak sapi potong di Kabupaten Dairi.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectProduktivitas Ternak Sapien_US
dc.titleAnalisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produktivitas Ternak Sapi Potong dan Strategi Pengembangannya di Kabupaten Dairien_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM177040008
dc.description.pages116 Halamanen_US
dc.description.typeTesis Magisteren_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record