Pengaruh Pencucian Terhadap Kandungan Residu Pestisida Profenofos Pada Buah Tomat dengan Kromatografi Gas
View/ Open
Date
2015Author
Martona, Eli
Advisor(s)
Alfian, Zul
Agusnar, Harry
Metadata
Show full item recordAbstract
Tomatoes is one of horticultural commodity that is very popular with Indonesian people’s.This Research aims to determine the effect of washing step of tomato fruit on Pesticides profenofos residues by using gas chromatography instrument. This research consist of three steps, are to tomato fruits Sampling in Berastagi, tomato fruits extraction with organik solvent, and tomato fruits extract testing by using gas chromatography. Tomato samples are given treatments of three washing methodes are to washing of tomato fruits sample by using mama lemon, using flowing water and tomato samples were washed with washing fruit mama lemon then flowing water then wash the three samples tested by gas chromatography. The results showed that the content of pesticide residues Prefenofos on tomato blank samples was 0.4117 mg / kg was still below the MRL standard SNI : 7313: 2008 is the content of pesticide residues in tomato profenofos 2 mg / Kg. The results of pesticide residues Prefenofos washing with using mama lemon 0.3643 mg / Kg, pesticide residues Prefenofos with using flowing water 0.2165 mg / kg and pesticide residues Prefenofos washery with washing fruit mama lemon then flowing water flowed sample 0.1048 mg / Kg. It is best to wash with using mama lemon and flowing water than washing alone mama lemon and water flowed only. Buah Tomat (Solanum lycopersicum L.) merupakan salah satu komoditas hortikultura dan merupakan buah yang sangat digemari oleh rakyat Indonesia. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh pencucian terhadap kandungan residu pestida profenofos dalam tomat dengan kromatografi gas. Penelitian ini terdiri dari 3 tahap yaitu : Pengambilan Sampel tomat di Berastagi, kemudian sampel tomat diekstrak dengan pelarut organik, dan hasil ekstraknya diuji dengan kromatografi gas. Sampel tomat diberikan perlakuan dengan 3 cara pencucian yaitu sampel tomat dicuci dengan mama lemon, sampel tomat dicuci dengan air mengalir dan sampel tomat dicuci dengan mama lemon dilanjutkan dengan air mengalir kemudian ketiga sampel pencucian diuji dengan kromatografi gas. Dari hasil penelitian menunjukkan bahwa Kandungan residu pestisida Prefenofos pada sampel blanko tomat adalah 0,4117 mg/Kg masih dibawah Standar SNI BMR : 7313 : 2008 yaitu kandungan residu pestisida organoposfat dalam tomat 2 mg/Kg. Adapun residu pestisida Prefenofos hasil pencucian dengan menggunanakan pencuci mama lemon 0,3643 mg/Kg, residu pestisida Prefenofos hasil pencucian dengan air mengalir 0,2165 mg/Kg dan residu pestisida Prefenofos hasil pencucian dengan menggunakan mama lemon dilanjutkan dengan air mengalir 0,1048 mg/Kg. Pencucian yang paling baik adalah dengan menggunakan mama lemon dan dilanjutkan dengan air mengalir dibanding dengan pencucian mama lemon saja dan air mengalir saja.
Collections
- Master Theses [374]