Nilaikoefisientanaman Danproduksi Tanaman Padi (Oryza Sativa L.) Varietas Inpari 32 Berdasarkan Tinggi Penggenangan Air
Abstract
Rice is the main food crop of the Indonesian State which grows in flooded conditions. Rice plants require different volumes of water for each phase of growth. The water needs include the need for evapotranspiration, percolation and seepage, as well as a certain amount of water for land filling and flooding. This study aims to obtain the coefficient of rice plants at each growth and production phase of rice plants (Oryza Sativa L.) of Inpari 32 variety based on waterlogging height. This study using randomized complete design non factorial with 3 replications in 4 waterlogging height. The results showed the coefficient of plants for each treatment at each growth phase is 1.02 in the vegetative phase, 1.05 in the reproductive period and 0.96 in the cooking phase. The temperature during the growth period ranges from 260C to 310C with a relative humidity of 78.75%. Rice production is obtained from the highest to the lowest, namely inundation height of 5.0 cm with a production of 8.42 grams; 7.5cm with a production of 7.66 grams; 2.5cm with a production of 6.91gram; and 10cm with 6.06gram production. Padi merupakan tanaman pangan utama Negara Indonesia yang tumbuh dengan kondisi tergenang. Tanaman Padi membutuhkan volume air yang berbeda-beda untuk setiap fase pertumbuhannya. Kebutuhan air tersebut meliputi kebutuhan untuk evapotranspirasi, perkolasi dan rembesan, serta sejumlah air untuk penjenuhan tanah dan penggenangan. Penelitian ini bertujuan untuk mendapatkan nilai koefisien tanaman padi pada setiap fase pertumbuhan dan produksi dari tanaman padi (Oryza Sativa L.) varietas Inpari 32 berdasarkan tinggi penggenangan air. Penelitian ini menggunakan metode percobaan Rancangan Acak Lengkap (RAL) non faktorial dengan 3 ulangan pada 4 perlakuan tinggi penggenangan. Hasil penelitian menunjukkan nilai koefisien tanaman untuk tiap perlakuan pada setiap fase pertumbuhan yaitu 1,02 pada fase vegetatif, 1,05 pada masa reproduktif dan 0,96 pada fase pemasakan. Suhu pada masa pertumbuhan berkisar antara 260C samapai 310C dengan kelembaban relatif 78,75%. Produksi padi yang diperoleh dari yang paling tinggi sampai yang terendah yaitu pada tinggi penggenangan 5,0 cm dengan produksi 8,42 gram; 7,5cm dengan produksi 7,66 gram; 2,5cm dengan produksi 6,91gram; dan 10cm dengan produksi 6,06gram.
Collections
- Undergraduate Theses [1076]
