• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Uji Kinerja Alat Pengiris Mekanis pada Komoditas Talas

    View/Open
    Fulltext (1.812Mb)
    Date
    2020
    Author
    Sinulingga, Ririn Saudiah
    Advisor(s)
    Daulay, Saipul Bahri
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Slicing chips in the general public is still done manually using a manual slicer. Therefore to overcome the disadvantages of manually slicing chips, then a mechanical chip slicer was made. This study was to find out the right clearance of blade to produce chips with the best quantity and quality used a mechanical slicer. This study used a completely non factorial randomized design. The clearance of the blade used were 1 mm (P1), 2 mm (P2) and 3 mm (P3). The parameters studied were the effective capacity of the appliance, yield, the percentage of material not sliced perfectly and the percentage of material left behind in the aplliancel. The results showed that the biggest effective capacity of the appliance (196,42 kg / hr) was on 3 mm (P3) blade distance, while the biggest yield (95,10%) was on 2 mm blade distance (P2). For the smallest percentage of non-perfectly sliced material (3,67%) and the smallest percentage of material left behind in the appliance (1,33%) was on 3 mm (P3) blade distance Keywords: Mechanical Slicer, Clearance of blade, Taro
     
    Pengirisan keripik pada masyarakat umumnya masih dilakukan secara manual yakni menggunakan alat pengiris keripik manual, sehingga untuk mengatasi kelemahan dan kekurangan dari pengirisan bahan baku keripik secara manual, maka dibuatlah alat pengiris keripik mekanis. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mendapatkan jarak mata pisau yang tepat untuk menghasilkan keripik dengan kuantitas dan kualitas terbaik dengan menggunakan alat pengiris mekanis. Penelitian ini menggunakan rancangan acak lengkap non faktorial. Jarak mata pisau yang digunakan adalah 1 mm (P1), 2 mm (P2) dan 3 mm (P3). Parameter yang diuji adalah kapasitas efektif alat, rendemen, pesentase bahan tidak teriris sempurna dan persentase bahan tertinggal pada alat. Pada penelitian ini jarak mata pisau yang terbaik terdapat pada jarak mata pisau 3 mm. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kapasitas efektif alat terbesar (196,42 kg/jam) pada jarak mata pisau 3 mm, rendemen terbesar (95,10 %) terdapat pada jarak mata pisau 2 mm (P2). Untuk persentase bahan tidak teriris sempurna terkecil (3,67 %) dan persentase bahan tertinggal pada alat terkecil (1,33 %) terdapat pada jarak mata pisau 3 mm (P3).

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/27028
    Collections
    • Undergraduate Theses [1076]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV