• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Rancang Bangun Alat Pengering dan Penggiling Cabai Merah (Capsicum annuum L.)

    View/Open
    Fulltext (1.821Mb)
    Date
    2020
    Author
    Tarigan, Junita Br
    Advisor(s)
    Rindang, Adian
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Alat pengering dan penggiling cabai merah (Capsicum annum L.) merupakan alat pengering dan penggiling yang dapat menyelesaikan dua proses dalam satu alat. Alat ini mengeringkan cabai dengan prinsip pemanasan udara dengan memanfaatkan elemen pemanas (heater) kemudian udara panas dihembuskan ke ruang pengering. Tujuan dari penelitian ini adalah menghasilkan prototipe alat pengering dan penggiling cabai merah serta menguji performa alat yang dibangun. Dari hasil perancangan alat dihasilkan alat pengering dan penggiling dengan kapasitas 1 kg, dengan diameter dan tinggi ruang pengering 22 cm dan 17 cm. Kecepatan mata pisau yang berputar tanpa beban pada alat ini adalah 11.000 rpm. Dari hasil pengujian alat yang dilakukan terhadap 1 kg cabai merah selama 75 jam, diperoleh kapasitas efektif alat terhadap pengeringan dan penggilingan masing-masing 0,01333 kg/jam dan 0,62 kg/jam. Laju pengeringan dari alat yang dibangun adalah 0,88133 % bb/jam dari rata-rata kadar air awal 75,36 %bb dan rata-rata kadar air akhir 9,72% bb. Kadar air bubuk cabai yang dihasilkan adalah 9,7%bb dengan kehalusan 95% lolos ayakan mesh nomor 40. Rendemen dari pengeringan dan penggilingan dari alat ini adalah 31% dan 63%.
     
    Red chili dryer and grinder is a machine that can work two processes, namely drying and grinding. The principle of this dryer is heating the air using heater then distribute hot air to the drying chamber. The purpose of this study was to produce a prototype red chili dryer and grinder and to test the performance of red chili dryer and grinder. Red chili dryer and grinder that designed has a capacity of 1 kg, with diameter and height of drying chamber of 22 cm and 17 cm, respectively. The speed rotation of the blade without a load in this machine is 11,000 rpm. Results showed that the machine could dry 1 kg of red chili in 75 hours, with the effective capacity for drying and grinding were 0.01333 kg/hour and 0.62 kg/hour, respectively. The drying rate was 0.88133%wb/hour, which could reduce the chilies moisture content from 75.36%wb to 9.72%wb. The moisture content of the produced chili powder was 9.7%wb with 95% fineness of the powder passed the sieve number 40. The yield of drying and grinding from the machine are 31% and 63%.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/27304
    Collections
    • Undergraduate Theses [1076]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV