• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agribusiness
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agribusiness
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Pengaruh Karakteristik dan Preferensi Konsumen Terhadap Keputusan Membeli Beras di Kota Medan

    View/Open
    Fulltext (2.893Mb)
    Date
    2016
    Author
    Kumboro, Eko Radityo Haryo
    Advisor(s)
    Supriana, Tavi
    Ayu, Sri Fajar
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    The purposes of this research were to analyze the influence of consumer characteristics and preferences toward rice buying decision in Medan. This research used seven attributes of rice i.e taste, flavor, broken grains, durability, packaging, price and the distance of purchase location. The combinations of attributes arranged with the orthogonal approach and then analyzed using conjoint analysis in SPSS 16. The data used in this study were primary data by spreading the questionnaire to 100 repondents in Medan. The results showed that 47% of consumers of rice in Medan are the middle-income of Rp 2,000,000 to Rp 5,000,000. Consumer preferences in general or based on revenue were tasty rice with close buying location. The main attributes considered by consumers were taste, price and purchase location. The most preferred combination by consumers was combination No. 26, i.e tasty rice, pandanwangi flavored, medium broken grains, packing of 10 kilograms, durability more than one month, the price of Rp 10,000/ kilograms and close buying location. Based on the main interest (importance values) lower class consumers consider price (22.81%), middle-class consumers consider taste (21.76%) and upper class consumers consider price (19.78%) and taste (19.19%).
     
    Tujuan penelitian ini adalah untuk menganalisis karakteristik dan preferensi konsumen terhadap keputusan membeli beras di Kota Medan. Penelitian ini menggunakan 7 atribut pada beras yaitu kepulenan, aroma, butir patah, daya tahan, kemasan, harga dan jarak lokasi pembelian yang kombinasinya disusun dengan pendekatan ortogonal dan kemudian dianalisis menggunakan metode analisis konjoin dengan SPSS 16. Data yang digunakan dalam penelitian ini adalah data primer dengan menyebar kuesioner kepada 100 orang responden. Hasil penelitian menunjukkan bahwa 47% konsumen beras di Kota Medan berpendapatan menengah yaitu Rp 2.000.000-Rp 5.000.000. preferensi konsumen secara umum maupun berdasarkan pendapatan adalah beras yang pulen dengan jarak lokasi pembelian yang dekat. Atribut utama yang menjadi pertimbangan konsumen dalam keputusan membeli beras adalah kepulenan, harga dan jarak lokasi pembelian. Kombinasi yang paling disukai konsumen adalah kombinasi No. 26, yaitu beras yang pulen, beraroma pandan wangi, butir patah sedang, kemasan 10 kilogram, daya tahan lebih dari satu bulan, harga Rp 10.000/ kilogram dan jarak lokasi pembelian yang dekat. Berdasarkan tingkat kepentingan utama (importance values) konsumen golongan bawah mempertimbangkan harga (22,81%), konsumen golongan menengah mempertimbangkan kepulenan (21,76%) dan konsumen golongan atas mempertimbangkan harga (19,78%) dan kepulenan (19,19%).

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/2827
    Collections
    • Master Theses [287]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV