Analisis Nilai Tambah dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pendapatan Usahatani Kopi Arabika di Kecamatan Payung Kabupaten Karo
View/ Open
Date
2021Author
Simatupang, Aditia Erick Cantona
Advisor(s)
Tarigan, Kelin
Rahmanta
Metadata
Show full item recordAbstract
This research was conducted in Payung District, Karo Regency, using the
purposive method. The purpose of this study was to analyze the added value of
processing Arabica coffee in the form of unhulled, green bean and analyze the
income of Arabica coffee processing in the form of unhulled, green bean and
powder, to analyze the factors that affect the income of Arabica coffee farming in
the research area. The number of samples obtained was 88 samples of Arabica
coffee farmers using the Slovin method. The analytical method used in this
research is descriptive analysis, income analysis, multiple linear regression
analysis, and biological methods. The results showed that the added value
obtained from processing arabica coffee in the form of grain was IDR
1,771.54/Kg, green bean form was IDR 9,310.59/Kg, powder form was IDR
135.678/Kg. Arabica coffee processing income in the form of grain is Rp.
2,377,742.3 / production, grain form of Rp. 3,823,977.5 / production, the form of
greenbeans is Rp. 11,152,347,7 / production. Production factors, seed costs,
fertilizer costs, labor wages, selling prices have a significant effect simultaneously
on the income of arabica coffee farming in Payung District. Production factors,
labor wages, fertilizer costs and selling prices have a significant effect on the
income of Arabica coffee farming, while the factors of seed costs have no
significant effect on the income of Arabica coffee farming in Payung District. Penelitian ini dilakukan di Kecamatan Payung, Kabupaten Karo, dengan
metode Purposive. Tujuan penelitian ini adalah untuk menganalisis nilai tambah
pengolahan kopi arabika dalam bentuk gabah, greenbean, dan bubuk,
menganalisis pendapatan pengolahan kopi arabika dalam bentuk gabah,
greenbean, dan bubuk, menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi
pendapatan usahatani kopi arabika di daerah penelitian. Jumlah sampel yang
diperoleh sebanyak 88 sampel petani kopi arabika dengan metode Slovin. Metode
analisis yang digunakan dalam penelitian adalah analisis deskriptif, analisis
pendapatan, analisis regresi linear berganda, dan metode hayami. Hasil penelitian
yang diperoleh nilai tambah yang diperoleh dari pengolahan kopi arabika dalam
bentuk gabah sebesar Rp 1.771,54/Kg, bentuk greenbean sebesar Rp 9.310,59/Kg,
bentuk bubuk sebesar Rp 135.678/Kg. Pendapatan pengolahan kopi arabika dalam
bentuk gabah sebesar Rp. 2.377.742,3/produksi, bentuk gabah sebesar Rp.
3.823.977,5/produksi, bentuk greenbean sebesar Rp. 11.152.347,7/produksi .
Faktor produksi, biaya bibit, biaya pupuk, upah tenaga kerja, harga jual
berpengaruh nyata secara serempak terhadap pendapatan usahatani kopi arabika di
Kecamatan Payung. Faktor produksi, upah tenaga kerja, biaya pupuk dan harga
jual berpengaruh nyata terhadap pendapatan usahatani kopi arabika, sedangkan
faktor biaya bibit tidak berpengaruh nyata terhadap pendapatan usahatani kopi
arabika di Kecamatan Payung.
Collections
- Master Theses [287]
