• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Chemical Engineering
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Chemical Engineering
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Karakteristik Antosianin dari Kulit Buah Nipah (Nypa Fructican) sebagai Pewarna Alami dengan Metode Soxhletasi

    View/Open
    Fulltext (2.903Mb)
    Date
    2021
    Author
    Herfayati, Putri
    Advisor(s)
    Halimatuddahlian
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Anthocyanin is a natural pigment which gives the red colour on Nipah husk (Nypa fructican) extract. Extraction of anthocyanin compounds from Nipah husk used the soxhletation method with independent variables in this study were the type of solvent (aquadest and ethanol added with citric acid 3% (w / v)) and extraction time (30, 45 and 60 minutes). This study aims to determine the good type of solvent and extraction time used for the extraction of anthocyanin from Nipah husk. The parameters in this study include qualitative analysis of anthocyanin, quantitative analysis of anthocyanin (extract yield, total anthocyanin concentration, color intensity, antioxidant activity), and analysis of lethal concentration of anthocyanin toxicity from Nipah husk extract. The results quantitatively indicate that Nipah husk extract had anthocyanin content with the highest extract yield obtained using ethanol solvent with 60 minutes extraction time of 54,636 %. The highest total anthocyanin and color intensity were obtained using ethanol solvent at 30 minutes extraction time each of 226,036 mg/L and 0,925. The strongest antioxidant activity (IC50) was obtained using aquadest solvent at 30 minutes extraction time of 3,569 mg/L. The strongest toxicity activity at the lowest LC50 value in ethanol-citric acid 3% solvent was 80,023 mg/L.
     
    Antosianin merupakan pigmen alami yang memberi warna merah pada ekstrak kulit buah nipah (Nypa fructican). Ekstraksi senyawa antosianin dari kulit buah nipah dilakukan dengan metode soxhletasi dengan variabel tetap adalah massa sampel 25 gram dan rasio bahan – pelarut 1:10 (b/v) dengan variabel bebas adalah jenis pelarut (aquadest dan etanol yang ditambah asam sitrat 3% (b/v)) dan waktu ekstraksi (30, 45 dan 60 menit). Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui jenis pelarut dan waktu ekstraksi terbaik dalam ekstraksi antosianin dari kulit buah nipah. Hasil penelitian secara kuantitatif diperoleh bahwa ekstrak kulit buah nipah memiliki kandungan antosianin dengan rendemen ekstrak tertinggi diperoleh menggunakan pelarut etanol pada waktu ekstraksi 60 menit sebesar 54,636 %. Total antosianin dan intensitas warna tertinggi diperoleh dengan menggunakan pelarut etanol pada waktu ekstraksi 30 menit masing-masing sebesar 226,036 mg/L dan 0,925. Aktivitas antioksidan terkuat (IC50) diperoleh dengan pelarut aquadest pada waktu ekstraksi 30 menit sebesar 3,569 mg/L. Aktivitas toksisitas terkuat (LC50) diperoleh dengan pelarut etanol sebesar 80,023 mg/L.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/33076
    Collections
    • Undergraduate Theses [1175]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV