Show simple item record

dc.contributor.advisorBrahmana, Hemat R
dc.contributor.advisorBangun, Hakim
dc.contributor.advisorGinting, Mimpin
dc.contributor.authorSuarti, Budi
dc.date.accessioned2021-07-01T06:50:26Z
dc.date.available2021-07-01T06:50:26Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/34089
dc.description.abstractThe preparation shortening was conducted by simultaneously glycerolysis and interesterification process of the mixture of palm kernel oil and stearin RBD by stearing on 3500 rpm using sodium methoxide as katalyze. In order to obtain the products that fullfill the standard spesification of the shortening, then, the solid fat content, melting point, monoglycerides content, and the HLB of the products were determined. The shortening produced from the mixture of palm kernel oil and stearin RBD and glycerol in the mole ratio of 0,5:0,5:4, 1:1:4, 1,5:1,5:4, and 2:2:4, the solid fat content at 40°C was 4,90, 5,30, 5,70 and 6,15%, respectively; and the melting point was 41,0, 41,3, 42,0 and 43,5°C, respectively; and the monoglycerides content was 6,45, 9,48, 8,40 and 5,50%, respectively; and the HLB value was 3,61, 3,18, 3,20 and 3,30, respectively. Based on the criteria of shortening, the product that fullfill the criteria of shortening was the product that prepared from the mixture of palm kernel oil, stearin RBD and glycerol at the mole ratio of 1:1:4.en_US
dc.description.abstractPembuatan shortening dilakukan secara simultan dari proses gliserolisis dan interesterifikasi dari campuran minyak inti sawit dan RBD stearin dengan pengadukan pada kecepatan 3500 rpm menggunakan katalis natrium metoksida. Untuk mendapatkan shortening yang memenuhi standar mutu maka dilakukan analisis kandungan lemak padat, pengukuran titik cair, penentuan kandungan monogliserida yang terbentuk dan penentuan harga HLB. Shortening yang dihasilkan dari campuran minyak inti sawit dan RBD stearin dan gliserol dengan rasio mol 0,5:0,5:4, 1:1:4, 1,5:1,5:4, dan 2:2:4, diperoteh kandungan lemak padat pada suhu 40°C masing-masing 4,90, 5,30, 5,70, dan 6,15%; dan titik cair 41,0, 41,3, 42,0, dan 43,5°C; dan kandungan monogliserida masing-masing 6,45, 9,48, 8,40, dan 5,50%; dan harga HLB masing-masing 3,61, 3,18, 3,20, dan 3,30. Berdasarkan persyaratan shortening maka produk yang diperoleh yang memenuhi persyaratan adalah produk yang dibuat dari campuran minyak inti sawit, RBD stearin dan gliserol adalah pada rasio mol 1:1:4.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectshorteningen_US
dc.subjectbahan panganen_US
dc.subjectstearinen_US
dc.subjectgliserolisisen_US
dc.titlePembuatan Shortening yang Mengandung C12-C18 Melalui Reaksi Gliserolisis terhadap Campuran Minyak Inti Sawit dan Stearinen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM017006002
dc.description.pages60 Halamanen_US
dc.description.typeTesis Magisteren_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record