• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Penggunaan Serbuk Tulang Ayam sebagai Penurun Intensitas Warna Air Gambut

    View/Open
    Fulltext (2.641Mb)
    Date
    2009
    Author
    Darmayanto
    Advisor(s)
    Marpaung, Harlem
    Alfian, Zul
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    One of problems that is faced by people who live in lowland and marshy area is the scarcity of available clean water, this is due to the fact that the available source of water is peat water. This problem also happens in several remote villages in Central Tapanuli Regency. Peat water is brown or rust colored surface water and haves the character of acid. To change peat water into source of clean water, it needs processing. The process can be done through neutralization reaction of acid base and adsorption process. Material which was used in this process can be from household garbage like chicken bones. This research aim to degrade the color intensity of peat water by using chicken bones which was made into powder. Since humus acid consist of humic acid, fulvic acid, and humin as color former of peat water can be neutralized by base yielded from hydrolysis reaction of salt in chicken bones, and the acids was adsorpted on porous of chicken bones. The maximum result of the process obtained that color intensity of peat water was degraded untill 74,70 % for chicken bones with mass of 2,5 grams and 76,33 % in 60 minutes contacted times. The degradation of color intensity through this simple the purpose methode can be one of alternatives in getting clean water from peat water.
     
    Salah satu kendala yang dihadapi oleh masyarakat yang tinggal di daerah dataran rendah dan berawa adalah sangat terbatasnya air bersih yang tersedia, hal ini karena sumber air yang tersedia adalah air gambut. Permasalahan ini juga terjadi di beberapa desa-desa terpencil di daerah Tapanuli Tengah. Air gambut adalah air permukaan yang berwarna coklat dan bersifat asam. Untuk dapat menjadikan air gambut sebagai sumber air bersih, perlu dilakukan pengolahan. Proses pengolahan ini dapat dilakukan melalui reaksi netralisasi asam basa dan proses adsorpsi. Bahan yang dipakai dapat dimanfaatkan dari sampah rumah tangga seperti tulang ayam. Penelitian ini bertujuan untuk menurunkan intensitas warna air gambut dengan menggunakan tulang ayam yang dibuat menjadi serbuk. Asam humus yang terdiri dari asam humat, asam fulvat, dan humin sebagai pembentuk warna pada air gambut dapat dinetralkan oleh basa yang dihasilkan dari reaksi hidrolisis garam dalam tulang ayam, dan asamasam tersebut dapat teradsorpsi pada pori tulang ayam. Hasil maksimum dari reaksi tersebut yaitu intensitas warna air gambut dapat berkurang hingga sebesar 74,70 % untuk massa serbuk tulang ayam 2,5 gram dan sebesar 76,33 % untuk waktu kontak 60 menit. Penurunan intensitas warna melalui cara yang sederhana ini dapat dijadikan alternatif dalam mendapatkan air bersih dari air gambut.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/34436
    Collections
    • Master Theses [381]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV