• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Pembuatan dan Penentuan Nilai CMC Asetil Galaktomanan yang Diperoleh Melalui Asetilasi Galaktomanan Hasil Isolasi dari Kolang-Kaling (Arenga Pinnata)

    View/Open
    Fulltext (1.759Mb)
    Date
    2013
    Author
    Ginting, Terkelin Br
    Advisor(s)
    Ginting, Mimpin
    Kaban, Jamaran
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    From sugar palm fruit has been isolated the galactomannan and then can be acetylated becomes acetyl galactomannan. Isolation of galactomannan from 250 g sugar palm fruit used aquades by mixing then centrifugated that be followed by purification by using ethanol that resulted 8.3965 g (3.36 % w/w) of galactomannan. Galactomannan is acetylated by anhydride acetate by using glacial acetate acid as solvent and concentrated H2SO4 as catalyst where from 3 g galactomannan is got 1.2 g (64,84% w/w) acetyl galactomannan. FT-IR spectrum of acetylation reaction product shows that there is vibration peak in wave number 1723.11 cm-1 that shows there is vibration of C = O from ester and supported by presence of absorption band in wave number 1252.12 cm-1 that shows there is vibration of C – O – C from ester as indication that galactomannan acetylation has occurred. Result of surface tension value is got critical micelle concentration (CMC) point for galactomannan and acetyl galactomannan is in 5% concentration with tension surface value of galactomannan is 29.93 dyne/cm mean while tension surface value of acetyl galactomannan is 22.22 dyne/cm.
     
    Dari kolang kaling telah diisolasi galaktomanan yang selanjutnya dapat diasetilasi menjadi asetil galaktomanan. Isolasi galaktomanan dari 250 g kolang kaling menggunakan pelarut aquadest melalui pengadukan dilanjutkan sentrifugasi diikuti pemurnian menggunakan pelarut etanol diperoleh 8,3965 g (3,36% w/w) galaktomanan. Asetilasi galaktomanan dengan asetat anhidrida menggunakan pelarut asam asetat glasial dan katalis H2SO4 pekat dimana dari sebanyak 3 g galaktomanan yang digunakan diperoleh asetil galaktomanan sebanyak 1,2 g (64,84% w/w). Spektrum FT-IR dari produk reaksi asetilasi dengan munculnya puncak vibrasi pada bilangan gelombang 1723,11 cm-1 menunjukkan adanya vibrasi C = O dari senyawa ester yang didukung oleh adanya pita serapan pada bilangan gelombang 1252,12 cm-1 yang menunjukkan adanya vibrasi C – O – C dari senyawa ester sebagai indikasi telah terjadi asetilasi galaktomanan. Hasil penentuan nilai tegangan permukaan diperoleh nilai titik konsentrasi misel kritis (CMC) untuk galaktomanan dan asetil galaktomanan berada pada konsentrasi 5% dengan nilai tegangan permukaan galaktomanan adalah 29,93 dyne/cm sedangkan nilai tegangan permukaan asetil galaktomanan adalah 22,22 dyne/cm.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/34833
    Collections
    • Master Theses [381]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV