dc.contributor.advisor | Ginting, Mimpin | |
dc.contributor.advisor | Kaban, Jamaran | |
dc.contributor.author | Ginting, Terkelin Br | |
dc.date.accessioned | 2021-07-07T04:23:17Z | |
dc.date.available | 2021-07-07T04:23:17Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.uri | http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/34833 | |
dc.description.abstract | From sugar palm fruit has been isolated the galactomannan and then can be acetylated becomes acetyl galactomannan. Isolation of galactomannan from 250 g sugar palm fruit used aquades by mixing then centrifugated that be followed by purification by using ethanol that resulted 8.3965 g (3.36 % w/w) of galactomannan. Galactomannan is acetylated by anhydride acetate by using glacial acetate acid as solvent and concentrated H2SO4 as catalyst where from 3 g galactomannan is got 1.2 g (64,84% w/w) acetyl galactomannan. FT-IR spectrum of acetylation reaction product shows that there is vibration peak in wave number 1723.11 cm-1 that shows there is vibration of C = O from ester and supported by presence of absorption band in wave number 1252.12 cm-1 that shows there is vibration of C – O – C from ester as indication that galactomannan acetylation has occurred. Result of surface tension value is got critical micelle concentration (CMC) point for galactomannan and acetyl galactomannan is in 5% concentration with tension surface value of galactomannan is 29.93 dyne/cm mean while tension surface value of acetyl galactomannan is 22.22 dyne/cm. | en_US |
dc.description.abstract | Dari kolang kaling telah diisolasi galaktomanan yang selanjutnya dapat diasetilasi menjadi asetil galaktomanan. Isolasi galaktomanan dari 250 g kolang kaling menggunakan pelarut aquadest melalui pengadukan dilanjutkan sentrifugasi diikuti pemurnian menggunakan pelarut etanol diperoleh 8,3965 g (3,36% w/w) galaktomanan. Asetilasi galaktomanan dengan asetat anhidrida menggunakan pelarut asam asetat glasial dan katalis H2SO4 pekat dimana dari sebanyak 3 g galaktomanan yang digunakan diperoleh asetil galaktomanan sebanyak 1,2 g (64,84% w/w). Spektrum FT-IR dari produk reaksi asetilasi dengan munculnya puncak vibrasi pada bilangan gelombang 1723,11 cm-1 menunjukkan adanya vibrasi C = O dari senyawa ester yang didukung oleh adanya pita serapan pada bilangan gelombang 1252,12 cm-1 yang menunjukkan adanya vibrasi C – O – C dari senyawa ester sebagai indikasi telah terjadi asetilasi galaktomanan. Hasil penentuan nilai tegangan permukaan diperoleh nilai titik konsentrasi misel kritis (CMC) untuk galaktomanan dan asetil galaktomanan berada pada konsentrasi 5% dengan nilai tegangan permukaan galaktomanan adalah 29,93 dyne/cm sedangkan nilai tegangan permukaan asetil galaktomanan adalah 22,22 dyne/cm. | en_US |
dc.language.iso | id | en_US |
dc.publisher | Universitas Sumatera Utara | en_US |
dc.subject | Kolang Kaling | en_US |
dc.subject | Galaktomanan | en_US |
dc.subject | Asetilasi | en_US |
dc.subject | Asetil Galaktomanan | en_US |
dc.title | Pembuatan dan Penentuan Nilai CMC Asetil Galaktomanan yang Diperoleh Melalui Asetilasi Galaktomanan Hasil Isolasi dari Kolang-Kaling (Arenga Pinnata) | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.nim | NIM117006028 | |
dc.description.pages | 73 Halaman | en_US |
dc.description.type | Tesis Magister | en_US |