Show simple item record

dc.contributor.advisorWirjosentono, Basuki
dc.contributor.advisorNasution, Darwin Yunus
dc.contributor.authorKemalasari, Emma
dc.date.accessioned2021-07-19T03:12:01Z
dc.date.available2021-07-19T03:12:01Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/36759
dc.description.abstractResearch has been done making edible films from cassava starch, glycerol and the addition pemlastis stems of cassava powder as filler material based on Casting method which uses the principle Gelatuation of 10 g cassava starch, 1 g glycerol, 100 g of water and 0.5 g of powdered stem cassava. The purpose of this study was to investigate the biodegradation edible cassava starch films in the waste land, garden soil and sand beaches, and in the Potatoe Dextro Agar medium mushrooms infused A. Niger and toxicity testing in the media E. Coli. Biodegradation tests in the sand, garden soil, waste soil were observed for 3 days with the percentage change in the mass of film of 29.71%; 34.92%; 51.71% for films containing powder of 25.53%; 33.44 %; and 40.42% respectively for films without powder. Biodegradation test film for 3 days on PDA medium mushrooms infused A. Niger gained 54.86% of mass change for the film containing powder and 26.70% for films that do not contain powder. These data are supported by test results of FTIR and SEM. For toxicity tests it was found a clear zone on the starch-containing powders of 5 mm and therefore the zone of toxicity obtained of 0.67 mm.en_US
dc.description.abstractTelah dilakukan penelitian pembuatan edible film dari pati ubi kayu, pemlastis gliserol dan penambahan serbuk batang ubi kayu sebagai bahan pengisi berdasarkan metoda Casting yang menggunakan prinsip Gelatinisasi dari 10 g pati ubi kayu, 1 g gliserol, 100 g air dan 0,5 g serbuk batang ubi kayu. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk menyelidiki biodegradasi edible film pati ubi kayu dalam tanah sampah, tanah kebun dan pasir pantai, dan dalam media Potatoe Dextro Agar yang ditanamkan jamur A. Niger kemudian menguji toksisitasnya dalam media E. Coli. Uji biodegradasi dalam pasir, tanah kebun, tanah sampah diamati selama 3 hari dengan persentase perubahan massa film masingmasing 29,71%; 34,92%; 51,71% untuk film yang mengandung serbuk dan 25,53%; 33,44%; dan 40,42% untuk film tanpa serbuk. Uji biodegradasi film selama 3 hari pada media PDA yang ditanamkan jamur A. Niger didapat perubahan massa 54,86% untuk film yang mengandung serbuk dan 26,70% untuk film yang tidak mengandung serbuk. Data ini didukung oleh hasil uji FTIR dan SEM. Untuk uji toksisitas didapat zona bening pada pati yang mengandung serbuk sebesar 5 mm sehingga didapatkan zona toksisitas sebesar 0,67 mm.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectMikrobiologien_US
dc.subjectBiodegradasien_US
dc.subjectEdible Filmen_US
dc.subjectPati Ubi Kayuen_US
dc.titleKarakteristik Mikrobiologi dan Biodegradasi Edible Film Berbasis Pati Ubi Kayuen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM087006009
dc.description.pages65 Halamanen_US
dc.description.typeTesis Magisteren_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record