Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan dan Penawaran Daging Sapi di Sumatera Utara
View/ Open
Date
2011Author
Siahaan, Ronald
Advisor(s)
Tafsin, Ma’ruf
Ginting, Rahmanta
Metadata
Show full item recordAbstract
The purpose of this study is to describe the picture of beef cattle ranch in North
Sumatra as the production of meat, outlines the factors that influence the demand for beef,
outlines the factors that affect the supply of beef, explaining the price elasticity of demand,
explaining the income elasticity of demand, explaining cross elasticity between chicken
meat with beef, and explain the price elasticity of supply.
The experiment was conducted in April 2011, the research methods used are
surveys. The data used are the primary data obtained from the breeder, and secondary data
from 2001 to 2010 obtained from government agencies. Calculation method used is a
Multiple Linear Regression (multiple regression) to 7 (seven) variables. SPSS.18 program
for Windows (SPSS = Statistical Product and Service Solution) is used to process this
research using descriptive analysis, Multiple Linear Regression analysis and analysis of
Elasticity.
The results of this study concluded that beef cattle breeding business in North
Sumatra during the period 2001 to 2010 is still dominated by the farm folk, with a
maintenance system which is simple and traditional (extensive). Beef demand is strongly
influenced by the population factor, the factor price of meat, per capita income factor,
factor prices and factor prices of chicken eggs. Price of eggs is the biggest factor affecting
the demand for beef, while income per capita is the smallest factor effect. Offers beef is
influenced by factors of the number of imported cattle, beef prices factor, factor in the
insemination of cattle, beef price factors, factors and factor the number of imported beef
cattle population. The number of imported cattle is the biggest factor affecting the amount
of supply of beef, live cattle prices while the smallest is a factor of influence. Elastisistas
price of beef demand is very elastic (highly responsive). Income elasticity of demand for
beef is inelastic (less responsive). Cross elasticity between chicken meat with beef is the
substitution (replacement). The price elasticity of beef supply is Inelastic (unresponsive). Tujuan dilakukannya penelitian ini adalah menerangkan gambaran peternakan sapi
potong di Sumatera Utara sebagai produksi daging, menguraikan faktor-faktor yang
mempengaruhi permintaan daging sapi, menguraikan faktor-faktor yang mempengaruhi
penawaran daging sapi, menerangkan elastisitas harga terhadap permintaan, menerangkan
elastisitas pendapatan terhadap permintaan, menerangkan elastisitas silang antara daging
ayam dengan daging sapi, dan menerangkan elastisitas harga terhadap penawaran.
Penelitian dilaksanakan pada bulan April 2011, metode penelitian yang digunakan
adalah survey. Data yang digunakan adalah data primer yang diperoleh dari kelompok
peternak, dan data sekunder dari tahun 2001 hingga 2010 yang diperoleh dari instansi
pemerintah. Metode perhitungan yang digunakan adalah Regresi Linier Berganda (multiple
regression) dengan 7 (tujuh) variabel. Program SPSS.18 for Windows (SPSS=Statistical
Product and Service Solution) digunakan untuk mengolah Penelitian ini menggunakan
analisis Deskriptif, analisis Regresi Linier Berganda dan analisis Elastisitas.
Hasil penelitian ini menyimpulkan bahwa usaha peternakan sapi potong di
Sumatera Utara selama periode tahun 2001 hingga 2010 masih didominasi oleh peternakan
rakyat, dengan sistem pemeliharaan yang masih sederhana dan tradisional (ekstensif).
Permintaan daging sapi sangat dipengaruhi oleh faktor jumlah penduduk, faktor harga
daging, faktor pendapatan per kapita, faktor harga telur dan faktor harga ayam. Harga telur
merupakan faktor yang paling besar mempengaruhi permintaan daging sapi, sementara
pendapatan per kapita merupakan faktor yang paling kecil pengaruhnya. Penawaran daging
sapi dipengaruhi oleh faktor jumlah sapi impor, faktor harga daging, faktor jumlah sapi
yang di inseminasi, faktor harga sapi, faktor daging impor dan faktor jumlah populasi sapi.
Jumlah sapi impor merupakan faktor yang paling besar mempengaruhi jumlah penawaran
daging sapi, sementara harga sapi hidup merupakan faktor yang paling kecil pengaruhnya.
Elastisistas harga terhadap permintaan daging sapi adalah sangat elastis (sangat responsif).
Elastisitas pendapatan terhadap permintaan daging sapi adalah inelastis (kurang responsif).
Elastisitas silang antara daging ayam dengan daging sapi adalah subsitusi (pengganti).
Elastisitas harga terhadap penawaran daging sapi adalah inelastis (tidak responsif)
Collections
- Master Theses [99]