• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Penyelidikan Umur Simpan Bika Ambon dengan Film Layak Makan Berbasis Pati Ubi Kayu

    View/Open
    Fulltext (5.372Mb)
    Date
    2010
    Author
    Siahaan, Helbine
    Advisor(s)
    Wirjosentono, Basuki
    Muis, Yugia
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Research of edible film based on cassava starch and powder of cassava wood, with glycerol as plasticizer, has been done to improve expiry period of "Bika Ambon". This research use Labuza acceleration method to know application of the edible film againts expiry period of "Bika Ambon". Test carried out to the edible film is water resistant test, where as test againts expiry period are carbohydrate and protein contens. The "Bika Ambon" samples were packaged using 4 different packing method at temperature 300C, i.e.: K0, K1, K2 and K3 and 2 packaging method at 150C, i.e.: K0 and K1. The results showed that preparation of the best edible film is : mixture of 10 g cassava starch, 0,5 g powder of cassava wood, 1 g glycerol, 120 g water, which has water resistant: 71,43 %. During preservation at 300C and 150C the best packaging method is K1 i.e.: edible film, which be able to increase expiry period of "Bika Ambon" from 4 to 7 days.
     
    Penelitian tentang kemasan film layak makan berbasis pati ubi kayu dan serbuk batang ubi kayu dengan pemlastis gliserol telah dilakukan terhadap umur simpan bika ambon. Penelitian ini menggunakan metode Labuza akselerasi untuk mengetahui aplikasi kemasan film layak makan terhadap umur simpan bika ambon. Uji yang dilakukan terhadap kemasan film layak makan yaitu uji ketahanan air sedangkan untuk uji umur simpan dilakukan uji karbohidrat serta uji protein. Sampel bika ambon yang dikemas dengan 4 kemasan yang berbeda yaitu K0, K1, K2, dan K3 pada temperatur 300C dan 2 kemasan pada temperatur 150C yaitu K0 dan K1. Hasilnya menunjukkan bahwa preparasi kemasan film layak makan yang terbaik dibuat dari campuran 10 g pati ubi kayu , 0,5 g serbuk batang ubi kayu , 1 g gliserol dan 120 g air mempunyai ketahanan air 71,43 %. Pada penyimpanan 300C maupun 150C kemasan yang terbaik adalah K1 ( kemasan film layak makan ) yang dapat memperpanjang umur simpan bika ambon dari 4 hari menjadi 7 hari.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/37950
    Collections
    • Master Theses [381]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV