• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Economics and Business
    • Department of Development Economics
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Economics and Business
    • Department of Development Economics
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Analisis Determinan Pendapatan Usaha Rumah Makan di Sekitar Universitas Sumatera Utara

    View/Open
    Fulltext (763.9Kb)
    Date
    2009
    Author
    Septiawan, Armauliza
    Advisor(s)
    Sirojuzilam
    Rujiman
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    The main objective of this study is to know or distinguish factors which influence on the restaurants revenue all around the North Sumatera Utara University. The data employed in this research is primary data which collected from the field. The sampling technique used is census sampling by taking 68 respondents from the total population of restaurants which spread all arround the North Sumatera University on Medan. The model used in this research is the econometric model which integrated method employed the Ordinary Least Square (OLS). The coefficient of determination (R²) indicates that all the variables like; The working capital, The restaurant acre, Total employees and The Hours of restaurants operation can describe all variation in income received by the restaurants all arround the North Sumatera University as amount of 70 percent, meanwhile 30 percent isn’t inserted on this research model. Therefore, the F-Test (all over the test) indicates, that all independent variables can influence on on the dependent variable significantly except the restaurants acre.
     
    Tujuan utama pada penelitian ini adalah untuk menjelaskan faktor-faktor yang mempengaruhi pendapatan usaha rumah makan di Sekitar Universitas Sumatera Utara. Data yang dipergunakan pada penelitian ini yaitu data primer yang dikumpulkan langsung pada lapangan penelitian. Teknik penarikan sampel yang digunakan pada penelitian ini yaitu teknik sensus dengan mengambil 68 responden dari total populasi usaha rumah makan yang tersebar di sekitar Universitas Sumatera Utara di Kota Medan. Model analisis yang digunakan pada penelitian ini adalah model ekonometrika yang menggunakan metode kuadrat terkecil (OLS). Koefisien determinasi (R2) menunjukkan bahwa secara bersama-sama variabel independen seperti Modal kerja, Kuas tempat, Jumlah Pekerja dan Jumlah Jam Operasional usaha rumah makan dapat menjelaskan variasi terhadap pendapatan usaha rumah makan di sekitar Universitas Sumatera Utara sebesar 70 persen dan sisanya dijelaskan oleh variabel lain. Oleh karena itu Uji F (secara bersama-sama) menunjukkan bahwa semua variabel bebas dapat mempengaruhi variabel terikat secara signifikan kecuali variabel luas tempat.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/39229
    Collections
    • Master Theses [527]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV