Pengaruh Interesterifikasi pada Lemak Sapi dan Minyak Kelapa Sawit terhadap Profil Lipida Marmut
View/ Open
Date
2012Author
Zebua, Nilsya Febrika
Advisor(s)
Silalahi, Jansen
Suwarso, Edy
Metadata
Show full item recordAbstract
Atherogenic property of fat is governed by the composition and position (sn 1,2,3) of fatty acids in fat molecules. Palmitic acid is one of fatty acids the most
atherogenic if present in sn-2 position. Interesterification will change the position of
Palmitic acid in fat molecules. The purpose of this research was to know the
influence of interesterification on the aterogenic properties of fat and oil.
Fat in tallow and palm oil was used in chemically interesterification using Na metoksida for 30, 60, 90, and 120 minutes, then melting fat was measured by using
the melting point apparatus, then given to guinea pig by oral for 21 days and lipids
profile was measured with enzymatic method using spectrophotometer microlab 300.
Atherogenic was increased after being given beef tallow and oil palm
interesterification yields. Results of measurements of the melting point of beef tallow
as well as palm oil interesterification results for 60 minutes has been a constant
means of reaction has been perfect. Interesterification beef tallow showed an increase
in atherogenic viewed from the increased levels of total cholesterol, triglyceride, LDL
and decline in HDL levels after interesterification a row of 69.20 ± 20.24; 68.60 ±
18.81; 40.43 ± 15.18; 14.33 ± 3.01 mg/dl compared to without interesterification
62.27 ± 16.02; 62.87 ± 14.08; 37.84 ± 13.41; 11.80 ± 2.15 mg/dl (ANOVA, P <
0.05). Interesterification palm oil showed an increase in atherogenic viewed from
increased levels of total cholesterol, triglyceride, LDL decline in HDL levels after
interesterification a row of 52.06 ± 12.37; 52.67 ± 14.07; 24.80 ± 11.99; 16.73 ± 4.25
mg/dl compared to without interesterification 45.73 ± 3.73; 46.33 ± 6.37; 15.46 ±
6.79; 21.00 ± 5.32 mg/dl (ANOVA, P < 0.05). Sifat aterogenik lemak ditentukan oleh komposisi dan posisi (sn-1,2,3) asam
lemak dalam molekul lemak. Asam palmitat merupakan salah satu asam lemak yang
paling bersifat aterogenik jika berada pada posisi sn-2. Interesterifikasi akan
mengubah posisi asam palmitat dalam molekul lemak. Tujuan penelitian ini adalah
untuk mengetahui pengaruh interesterifikasi terhadap sifat aterogenik lemak.
Lemak yang digunakan pada penelitian ini adalah lemak sapi yang diekstraksi
dengan cara dry rendering dan minyak kelapa sawit bermerek kunci mas
diinteresterifikasi secara kimia dengan menggunakan katalisator Na-metoksida
selama 30, 60, 90, dan 120 menit, kemudian titik lebur lemak diukur dengan
menggunakan melting point apparatus, kemudian diberikan pada marmut secara oral
selama 21 hari lalu dilakukan pengukuran profil lipida dengan metode enzimatis
menggunakan spektrofotometer mikrolab 300.
Hasil pengukuran titik lebur lemak sapi maupun minyak kelapa sawit hasil
interesterifikasi selama 60 menit sudah konstan artinya reaksi sudah sempurna.
Interesterifikasi lemak sapi menunjukkan adanya peningkatan aterogenisitas dilihat
dari peningkatan kadar kolesterol total, trigliserida, LDL dan penurunan kadar HDL
setelah interesterifikasi berturut-turut sebesar 69,20 ± 20,24; 68,60 ± 18,81; 40,43 ±
15,18; 14,33 ± 3,01 mg/dl dibandingkan dengan tanpa interesterifikasi 62,27 ± 16,02;
62,87 ± 14,08; 37,84 ± 13,41; 11,80 ± 2,15 mg/dl (ANOVA, P < 0,05).
Interesterifikasi minyak kelapa sawit menunjukkan adanya peningkatan aterogenisitas
dilihat dari peningkatan kadar kolesterol total, trigliserida, LDL dan penurunan kadar
HDL setelah interesterifikasi berturut-turut sebesar 52,06 ± 12,37; 52,67 ± 14,07;
24,80 ± 11,99; 16,73 ± 4,25 mg/dl dibandingkan dengan tanpa interesterifikasi 45,73
± 3,73; 46,33 ± 6,37; 15,46 ± 6,79; 21,00 ± 5,32 mg/dl (ANOVA, P < 0,05).
Collections
- Magister Theses [356]