• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Kandungan Kadar Seng ( Zn ) dan Besi ( Fe ) dalam Air Minum dari Depot Air Minum Isi Ulang Air Pegunungan Sibolangit di Kota Medan

    View/Open
    Fulltext (897.6Kb)
    Date
    2008
    Author
    Kacaribu, Kumpulan
    Advisor(s)
    Alfian, Zul
    Marpaung, Harlem
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Zinc ( Zn ) and iron ( Fe ) elements analysis from Depot water sampling in Sibolangit, drinking water from carrier car and Depot drinking water in Medan, they have done with wet distruction methode. The research compares between distruction with using HNO3 and distruction with using aqua regia. The zinc ( Zn ) and iron ( Fe ) contens in sampling analyze with using atomic absorption spectroscopy ( AAS ) in dioptimasi condition based on prosedur. The result analysis drinking water from refill (AMIU) above zinc ( Zn ) and iron ( Fe ) to point out the variation and fulfil water condition accordingly PERMENKES number 416 year 1990 along with KEPMENKES number 907 year 2002. Based on statistic test point outs nothing significant different between water from Depot water in Sibolangit, drinking water from carrier car and Depot drinking water ini Medan.
     
    Telah dilakukan penelitian kadar seng ( Zn ) dan kadar besi ( Fe ) dari sampel air baku dari tempat pengisian air di pegunungan Sibolangit, air baku dari tangki mobil pengangkut air minum dan air minum dari Depot air minum isi ulang di Kota Medan. Penelitian ini membandingkan pula antara destruksi dengan menggunakan HNO3 pekat dengan destruksi dengan menggunakan aqua regia. Besarnya kandungan seng ( Zn ) dan besi ( Fe ) yang terdapat dalam sampel dianalisa dengan menggunakan Spektrosfotometri Serapan Atom ( SSA ) dengan kondisi alat dioptimasi sesuai dengan prosedur yang berlaku. Hasil analisa Air Minum Isi Ulang ( AMIU ) akan kandungan seng ( Zn ) dan besi ( Fe ) menunjukkan hasil yang bervariasi dan memenuhi syarat air baku menurut PERMENKES no. 416 tahun 1990 serta syarat air minum menurut KEPMENKES no 907 tahun 2002. Melalui uji statistik memperlihatkan tidak ada perbedaan signifikan hasil antara air baku dari tempat pengisian air di pegunungan Sibolangit, air baku dari tangki mobil pengangkutan air minum dan air minum dari Depot air minum di Kota Medan.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/39815
    Collections
    • Master Theses [381]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV