• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • School of Postgraduate
    • Master Theses (Regional and Rural Planning)
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • School of Postgraduate
    • Master Theses (Regional and Rural Planning)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Analisis Potensi Industri Roti Kacang dalam Pengembangan Wilayah di Kota Tebing Tinggi

    View/Open
    Fulltext (1.366Mb)
    Date
    2013
    Author
    Lubis, Rumondang Sari
    Advisor(s)
    Erlina
    Supriadi
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    The development of high ranking industry of peanut pie in Tebing Tinggi needs improvement in value-added and competitiveness. As an area where people earn their living, peanut pie in Tebing Tinggi must continue; it must grow and develop, or at least it can survive. The determination in surviving and growth need the ability of the peanut pie and its supporting factors to understand its internal situation (strength and weaknesses) and external situation (opportunity and challenge). The internal situation includes: its human resources, its policy and outcome; the external situation includes: the strength and the political, economic, social, and technological inclination, and the condition of the group of competitors and their supporters. The research was conducted in Tebing Tinggi, and the location of the research was in all subdistricts of TebingTinggi which had peanut pie industries. It dealt with the analysis of the potential of peanut pie industry in the regional development in Tebing Tinggi. The method of the analysis in the research was DRC (Domestic Resources Cost) analysis and SWOT analysis. The population was 15 owners of peanut pie industry, and all of them were used as the respondents of the samples. The result of the research showed that the DRC value of peanut pie was 0.815 which indicated DRC value < 1. It indicated that if DRC value < 1 and became smaller, the product system was more efficient, the competitiveness was higher, was more capable of surviving without the support and intervention from the government, and had more opportunity for export. In an attempt to increase the economic growth, the product with smaller DRC value would get more priority in its development. Some strategies of the development of peanut pie are as follows: a) open specific outlet for direct selling, b) optimize the available distribution line in distributing the product to consumers, c) improve the label of the packages, d) use credit skim offered by the government in order to increase production capacity so that it can cope with over-demand on peanut pastry, e) improve the quality of product and service, f) develop new products for the available segment of consumers, g) arrange the company’s financial allocation, and h) improve the quality of human resources.
     
    Pengembangan produk unggulan industri roti kacang di Kota Tebing Tinggi memerlukan upaya peningkatan nilai tambah dan daya saing. Sebagai suatu area di mana banyak orang menggantungkan nasibnya, maka industri roti kacang di Kota Tebing Tinggi tidak boleh mati, industri roti kacang harus tumbuh dan berkembang, atau sekurang kurangnya bertahan (survive). Tekad untuk survive dan tumbuh tersebut menuntut kemampuan industri roti kacang dan para pendukungnya untuk memahami situasi internal (kekuatan dan kelemahan) maupun situasi eksternal (peluang dan tantangan). Termasuk ke dalam situasi internal adalah: sumberdaya yang dimiliki, kebijakan yang dijalankan serta hasilnya, sedangkan situasi ekternal adalah kekuatan dan kecenderungan politik, ekonomi, sosial dan teknologi serta kondisi kelompok pesaing ataupun pendukungnya. Penelitian dilaksanakan di Kota Tebing Tinggi dengan mengambil lokasi penelitian di seluruh kecamatan Kota Tebing Tinggi yang memiliki industri roti kacang tentang analisis potensi industri roti kacang dalam pengembangan wilayah di Kota Tebing Tinggi. Metode analisis yang digunakan dalam penelitian ini adalah analisis rasio biaya sumberdaya domestik (analisis DRC) dan analisis SWOT dengan jumlah sampel responden 15 orang pelaku industri roti kacang dari 15 orang jumlah populasi pelaku industri roti kacang. Dari hasil penelitian dperoleh bahwa hasil nilai DRC roti kacang menunjukkan sebesar 0,815 yang berarti nilai DRC < 1. Hasil ini menunjukkan bahwa apabila nilai DRC < 1 dan nilainya makin kecil berarti sistem produk makin efisien, mempunyai daya saing yang makin tinggi dan mampu hidup tanpa bantuan dan intervensi pemerintah serta mempunyai peluang ekspor yang makin besar. Dalam upaya meningkatkan laju pertumbuhan ekonomi, produk dengan nilai DRC lebih kecil akan memperoleh prioritas lebih tinggi dalam pengembangannya. Strategi pengembangan industri roti kacang sebagai produk unggulan lokal di Kota Tebing Tinggi adalah sebagai berikut : a) Membuka outlet khusus untuk Direct Selling; b) Mengoptimalkan saluran distribusi yang ada dalam penyampaian produk dari produsen ke konsumen; c) Memperbaiki label kemasan produk; d) Memanfaatkan skim kredit yang ditawarkan oleh Pemerintah untuk meningkatkan kapasitas produksi sehingga mampu mengatasi kelebihan permintaan terhadap produk industri roti kacang; e) Meningkatkan mutu produk dan pelayanan; f) Mengembangkan produk baru pada pasar konsumen yang sudah ada; g) Melakukan pengaturan dalam pengalokasian keuangan perusahaan dan h) Meningkatkan kualitas Sumber Daya Manusia (SDM).

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/40792
    Collections
    • Master Theses (Regional and Rural Planning) [760]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV