• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agribusiness
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agribusiness
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Analisis Tren dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Ekspor Sayuran di Sumatera Utara

    View/Open
    Fulltext (1.304Mb)
    Date
    2013
    Author
    Syafiruddin
    Advisor(s)
    Supriana, Tavi
    Rahmanta
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    SYAFIRUDDIN. Trend Analysis and Factors Affecting Exports of Vegetables in North Sumatra (under the supervision of Dr. Ir. TAVI SUPRIANA, MS and Dr. Ir. RAHMANTA GINTING, MS). The purpose of this study was (1) to identify the trend of vegetable export development in Sumatera Utara indicated from a. the vegetable trade balance in Sumatera Utara, and b. vegetable export growth in Sumatera Utara, and (2) to analyze the factors influencing the vegetable export (potato, tomato, carrot, shallots, and chives) of the Province of Sumatera Utara. The data used in this study were secondary data in the form of quantitative data consisting of the vegetable export data (number of export, price of export, export destination countries) of Sumatera Utara obtained from the report of the Central Bureau of Statistics of Sumatera Utara within the period of 2005-2011 and from the data of production and local price obtained from Sumatera Utara Provincial Agricultural Service within the period of 2005-2011. Growth Function method was used to look at the trend of export development and multiple regression method was used to analyze the factors influencing vegetatble export. The result of this study showed that there were two vegetable commodities, cabbage and tomato, experiencing an increasing export value. This increasing export value of tomato was due to the increasing export volume of 8.6% while the export value of cabbage tended to be caused by the increasing cabbage export price of 0.9% and export volume of 1.3%. The independent variables (local price, export price, exchange rate, Gross Domestic Product of Singapore, and Number of Production) did not have any influence on the number of export of potatoes, tomatos, cabbages, carrots, shallots and chives. For the commodities of potatoes and cabbages, the number of export was influenced by export price and Gross Domestic Product of Singapore, while for shallots, its number of export was influenced by Gross Domestic Product of Singapore. The Gross Domestic Product of Singapore had a negative influence on cabbages and shallots, and the export price also had a negsative influence on potatoes and cabbages.
     
    SYAFIRUDDIN. Analisis Tren dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Ekspor Sayuran di Sumatera Utara. (Di bawah bimbingan Dr. Ir. TAVI SUPRIANA, MS sebagai ketua dan Dr. Ir. RAHMANTA GINTING, MS sebagai anggota). Penelitian ini bertujuan untuk (1) mengidentifikasi tren perkembangan ekspor sayuran di Sumatera Utara, yang diindikasikan dari; a. Neraca perdagangan sayuran di Sumatera Utara, b. Pertumbuhan ekspor sayuran di Sumatera Utara, (2) Menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi ekspor sayuran (kentang, tomat, wortel, bawang merah, dan daun bawang) Provinsi Sumatera Utara. Data yang digunakan dalam penelitian ini adalah data sekunder berupa data kuantitatif yang terdiri dari data ekspor sayuran (jumlah ekspor, harga ekspor, negara tujuan ekspor) di Sumatera Utara. Data ini diperoleh dari laporan Biro Pusat Statistika (BPS) Sumatera Utara untuk kurun waktu 2005-2011. Data produski dan harga lokal diperoleh dari Dinas Pertanian Sumatera Utara, juga untuk urun waktu 2005-2011. Hasil yang diperoleh menunjukkan bahwa ada dua komoditi sayuran yang mengalami peningkatan nilai ekspor, yaitu kol dan tomat. Peningkatan nilai ekspor untuk tomat disebakan meningkatnya volume ekspor sebesar 8.6% sedangkan peningkatkan nilai ekspor untuk kol lebih cenderung disebabkan adanya peningkatan harga ekspor kol sebesar 0.9 % dan volume ekspor sebesar 1.3 %. Variabel bebas (harga lokal, harga ekspor, nilai tukar, PDB Singapura dan Jumlah Produksi) pada umumnya tidak berpengaruh terhadap jumlah ekspor kentang, tomat, kol, wortel, bawang merah dan daun bawang. Untuk komoditi kentang dan kol, jumlah ekspor dipengaruhi oleh harga ekspor dan PDB Singapura, sedangkan untuk bawang merah dipengaruhi oleh Pdb Singapura. Pengaruh PDB Singapura baik untuk kol dan bawang merah negatif begitu juga harga ekspor untuk kentang dan kol.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/40845
    Collections
    • Master Theses [287]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV