• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Cultural Sciences
    • Master Theses (Linguistics)
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Cultural Sciences
    • Master Theses (Linguistics)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Jati diri Masyarakat Kerinci dalam Sastra Lisan Kerinci

    View/Open
    Fulltext (497.1Kb)
    Date
    2009
    Author
    Efrison
    Advisor(s)
    Sinar, T. Silvana
    Nasution, Ikhwanuddin
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Literature is a part of culture which grows and developes among socicty. Folktales is national culture heritage that has some values to develope and benefits for both present and future life, therefore, it is crucial to conduct such analysis. One of tradisional literatures that is worth to analyze is kerinci folkalte owned by Kerinci society in in Kerinci regency. As cultual product, basically Kerinci folktale has the same characters with other different regions in our country. Folktale developes among Kerinci society as natural culture crystallization. This amalysis etitled, “ Kerinci society’s identity in folktale “ wiil be foccussed both on Kerinci society’s identity, especisly Kunang. This analysis is done by applying semiotic dan soscialiterature approaches. Data in this analysis are taken frome folktale in “buku struktur sastra lisan Kerinci” throng literature study technic. The result of this analysis is expected to explore the idetity of Kerinci society.
     
    Sastra adalah bagian dari kebudayaan yang tumbuh dan berkembang di tengah-tengah masyarakat. Sastra lisan, termasuk cerita rakyat, merupakan warisan budaya nasional dan masih mempunyai nilia-nilai yang patut dikembangkan dan dimanfaatkan untuk kehidupan masa kini dan masa yang akan datang, maka penelitian mengenai sastra lisan perlu dilakukan sesegera mungkin. Salah satu bentuk sastra tradisional yang perlu diteliti adalah sastra lisan (cerita rakyat ) Kerinci. Cerita rakyat itu merupakan salah satu bentuk sastra yang dimiliki oleh masyarakat Kerinci di Kabupaten Kerinci. Sebagai produk budaya, cerita rakyat Kerinci pada prinsipnya memiliki karakteristik yang sama dengan cerita rakyat daerah lain di Nusantara. Cerita rakyat berkembang di tengah masyarakat Kerinci sebagai kristalisasi budaya masyarakat yang berproses secara alami. Adapun penelitian ini berjudul, “Jati Diri Masyarakat Kerinci dalam Sastra Lisan Kerinci” akan lebih difokuskan kepada jati diri masyarakat Kerinci yang terdapat di dalam sastra lisan Kerinci, khususnya kunaung. Penelitian ini dilakukan dengan pendekatan Semiotika dan Sosiologisastra. Data dalam penelitian ini bersumber dari cerita rakyat yang terdapat dalam buku Struktur Sastra Lisan Kerinci melalui teknik Studi Kepustakaan. Hasil penelitian ini diharapkan dapat mengungkap sejauh mana gambaran tentang jati diri masyarakat Kerinci.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/41110
    Collections
    • Master Theses (Linguistics) [514]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV