• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Pharmacy
    • Magister Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Pharmacy
    • Magister Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Pengaruh Pemberian Minyak Kelapa Murni dan Minyak Kedelai terhadap Profil Lipida Tikus Jantan (Rattus Norvegicus)

    View/Open
    Fulltext (1.394Mb)
    Date
    2013
    Author
    Panjaitan, Rosnike Merly
    Advisor(s)
    Silalahi, Jansen
    Putra, Effendy Delux
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Oils and fats in the diet is a dietary component that could affect lipid profile for consumers. Virgin coconut oil (VCO) is saturated fat while soybean oil is unsaturated fat so as to provide a different influence on lipid profile. The purpose of this research was to know the influence of virgin coconut oil and soybean oil on the lipid profile in mice males. Mice used was mouse white (Rattus norvegicus)-sex male with weight of approximately 200 grams. Mouse divided in to nine groups (each group divided in to 9 rats). The Group I was feed standard (non-diet), group II were given feed diet high in fat (diet), group III non diet with VCO, Group IV non diet with soy oil, Group V diet with VCO, Group VI with soybean oil diets, diet with a combination of Group VII more VCO, diet with a combination of group VIII oil just as much, the diet with a little Group IX VCO. Total cholesterol levels, HDL, and triglycerides are measured before treatment, during treatment and after treatment. Total cholesterol levels, triglycerides and HDL is measured using CHOD – PAP method, then conducted data analysis with ANOVA using SPSS version 15 method. The results for 21 days after treatment, showed that consumption of VCO fed a diet, increased levels of total cholesterol (1.5%) and HDL (43.5%) but lower levels of triglycerides (105.1%) differed significantly (p < 0.05) in the control group. Consumption of soybean oil fed a diet, lower total cholesterol (34.0%) and triglycerides (81.7%) but increased HDL levels (5.0%). Combination VCO75 + MK25 fed a diet, lower total cholesterol (35.6%), and triglycerides (257.4%), but increased levels of HDL (31.8%). Combination VCO25 + MK75 fed a diet lower total cholesterol (91.0%), and triglycerides (277.8%) and HDL cholesterol (7.0%). Combination VCO50 + MK50 fed a diet lower total cholesterol (62.2%), and triglycerides (338.6%), but the increase in HDL cholesterol (16.3%), significantly different (p < 0.05) with each group.
     
    Minyak dan lemak dalam makanan merupakan komponen makanan yang dapat mempengaruhi profil lipida bagi konsumen. Minyak kelapa murni (Virgin Coconut Oil, VCO) termasuk lemak jenuh sedangkan minyak kedelai termasuk lemak tak jenuh sehingga dapat memberikan pengaruh yang berbeda terhadap profil lipida. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui pengaruh pemberian minyak kelapa murni dan minyak kedelai terhadap profil lipida pada tikus jantan. Tikus yang digunakan tikus putih (Rattus norvegicus) berjenis kelamin jantan dengan berat badan ± 200 gram. Tikus terdiri dari sembilan kelompok (setiap kelompok terdiri dari 9 tikus). Kelompok I diberi pakan standart (non diet), kelompok II diberi pakan diet tinggi lemak (diet), kelompok III non diet dengan VCO, kelompok IV non diet dengan minyak kedelai, kelompok V diet dengan VCO, kelompok VI diet dengan minyak kedelai, Kelompok VII diet dengan kombinasi lebih banyak VCO, kelompok VIII diet dengan kombinasi minyak sama banyak, kelompok IX diet dengan kombinasi lebih sedikit VCO. Kadar kolesterol total, HDL, dan trigliserida diukur sebelum perlakuan, selama perlakuan dan setelah perlakuan menggunakan metode CHOD-PAP, kemudian dilakukan analisis data dengan ANOVA menggunakan SPSS versi 15. Hasil penelitian selama 21 hari setelah perlakuan, menunjukkan bahwa konsumsi VCO yang diberi diet, meningkatkan kadar kolesterol total (1,5%) dan HDL (43,5%) tetapi menurunkan kadar trigliserida (105,1%) berbeda secara signifikan (p < 0,05) dengan kelompok kontrol. Komsumsi minyak kedelai yang diberi diet, menurunkan kadar kolesterol total (34,0%) dan trigliserida (81,7%) tetapi kadar HDL meningkat (5,0%). Kombinasi VCO75+MK25 yang diberi diet, menurunkan kadar kolesterol total (35,6%), dan trigliserida (257,4%), tetapi meningkatkan kadar HDL (31,8%). Kombinasi VCO25+MK75 yang diberi diet menurunkan kadar kolesterol total (91,0%), dan trigliserida (277,8%) serta kadar HDL (7,0%). Kombinasi VCO50+MK50 yang diberi diet menurunkan kadar kolesterol total (62,2%), dan trigliserida (338,6%), tetapi meningkatkan kadar HDL (16,3%), berbeda secara signifikan (p < 0,05) dengan tiap kelompok.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/41210
    Collections
    • Magister Theses [371]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV