• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Chemistry
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Penentuan Kadar Sakarin dalam Beberapa Jenis Minuman Jajanan yang Dipasarkan di SD Negeri No. 064025 Jln. Flamboyan Kelurahan Simpang Selayang Kecamatan Medan Tuntungan Secara Krhomatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT)

    View/Open
    Fulltext (1.517Mb)
    Date
    2011
    Author
    Sinulingga, Ranitha
    Advisor(s)
    Sembiring, Tini
    Darwin, Ahmad
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Determination of Sodium saccharin content of ice ganepo, ice doger and ice cream which are commecialed at SD Negeri No. 064025 Jln. Flamboyan Kelurahan Simpang Selayang Kecamatan Medan Tuntungan have been carried out by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and their results are compared with Indonesian Nasional Standard SNI 01 – 6993 – 2004 about saccharin content in food and drink . From results of the research, it is abtained that sodium saccharin content of ice ganefo, ice doger and ice cream are : 40,475 mg/kg, 310,5 mg/kg and 117 mg/kg. If these sodium saccharin contents of ice ganefo, ice doger and ice cream are compared to saccharin content of Indonesian Nasional Standard (ice ganefo and ice doger maximum volue : 300 mg/kg and ice cream maximum volue: 200 mg/kg ), it can be seen that ice ganefo and ice cream are full fill with Indonesian Nasional Standard while ice doger is not full fill with Indonesian Nasional Standard.
     
    Penentuan kadar natrium sakarin dalam es ganepo, es doger dan es krim yang di pasarkan di SD Negeri No. 064025 Jln. Flanboyan Kelurahan Simpang Selayang, Kecamatan Medan Tuntungan telah di lakukan dengan metoda Kromatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT) dan hasilnya dibandingkan dengan Standar Nasional Indonesia No. 01–6993–2004 tentang kadar sakarin dalam makanan dan minuman. Dari hasil penilitian diperoleh bahwa kadar sakarin dari: es ganepo, es doger dan es krim masing-masing adalah : 40,475 mg/kg, 310,5 mg/kg dan 117 mg/kg. Bila dibandingkan kadar Na sakarin dari masing-masing es ganepo, es doger dan es krim dengan kadar yang di tetapkan dalam SNI 01 – 6993 – 2004 ( es ganepo dan es doger batas maksimum 300 mg/kg, es cream 200 mg/kg ) maka es ganepo dan es krim memenuhi syarat yang ditetapkan oleh SNI 01 – 6993 – 2004 sedangkan es doger tidak memenuhi syarat yang ditetapkan.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/41453
    Collections
    • Master Theses [381]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV