Show simple item record

dc.contributor.advisorSembiring, Tini
dc.contributor.advisorDarwin, Ahmad
dc.contributor.authorSinulingga, Ranitha
dc.date.accessioned2021-08-27T03:52:39Z
dc.date.available2021-08-27T03:52:39Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/41453
dc.description.abstractDetermination of Sodium saccharin content of ice ganepo, ice doger and ice cream which are commecialed at SD Negeri No. 064025 Jln. Flamboyan Kelurahan Simpang Selayang Kecamatan Medan Tuntungan have been carried out by High Performance Liquid Chromatography (HPLC) and their results are compared with Indonesian Nasional Standard SNI 01 – 6993 – 2004 about saccharin content in food and drink . From results of the research, it is abtained that sodium saccharin content of ice ganefo, ice doger and ice cream are : 40,475 mg/kg, 310,5 mg/kg and 117 mg/kg. If these sodium saccharin contents of ice ganefo, ice doger and ice cream are compared to saccharin content of Indonesian Nasional Standard (ice ganefo and ice doger maximum volue : 300 mg/kg and ice cream maximum volue: 200 mg/kg ), it can be seen that ice ganefo and ice cream are full fill with Indonesian Nasional Standard while ice doger is not full fill with Indonesian Nasional Standard.en_US
dc.description.abstractPenentuan kadar natrium sakarin dalam es ganepo, es doger dan es krim yang di pasarkan di SD Negeri No. 064025 Jln. Flanboyan Kelurahan Simpang Selayang, Kecamatan Medan Tuntungan telah di lakukan dengan metoda Kromatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT) dan hasilnya dibandingkan dengan Standar Nasional Indonesia No. 01–6993–2004 tentang kadar sakarin dalam makanan dan minuman. Dari hasil penilitian diperoleh bahwa kadar sakarin dari: es ganepo, es doger dan es krim masing-masing adalah : 40,475 mg/kg, 310,5 mg/kg dan 117 mg/kg. Bila dibandingkan kadar Na sakarin dari masing-masing es ganepo, es doger dan es krim dengan kadar yang di tetapkan dalam SNI 01 – 6993 – 2004 ( es ganepo dan es doger batas maksimum 300 mg/kg, es cream 200 mg/kg ) maka es ganepo dan es krim memenuhi syarat yang ditetapkan oleh SNI 01 – 6993 – 2004 sedangkan es doger tidak memenuhi syarat yang ditetapkan.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectKadar Sakarinen_US
dc.subjectMinuman Jajananen_US
dc.subjectSD Negeri No. 064025en_US
dc.subjectKrhomatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT)en_US
dc.titlePenentuan Kadar Sakarin dalam Beberapa Jenis Minuman Jajanan yang Dipasarkan di SD Negeri No. 064025 Jln. Flamboyan Kelurahan Simpang Selayang Kecamatan Medan Tuntungan Secara Krhomatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT)en_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM087006036
dc.description.pages74 Halamanen_US
dc.description.typeTesis Magisteren_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record