dc.contributor.advisor | Brahmana, Hemat R | |
dc.contributor.advisor | Silalahi, Jansen | |
dc.contributor.advisor | Kaban, Jamaran | |
dc.contributor.author | Maulina, Julia | |
dc.date.accessioned | 2021-08-31T03:30:48Z | |
dc.date.available | 2021-08-31T03:30:48Z | |
dc.date.issued | 2001 | |
dc.identifier.uri | http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/41744 | |
dc.description.abstract | Interesterification reaction involves intramolecular and intermolecular exchange of acyl groups among triglycerides resulting in the changes on the physical and chemical properties of the result triglyserides. The experiment preparation Cocoa Butter Substitutes (CBS) has been done by interesterification process between Coconut Oil and Stearin Palm Oil using sodium ethoxides as katalized. In order to result good well Cocoa Butter Substitutes, analyzed by using spectroscopy Nuclear Magnetic Resonance (NMR) BS-684 to obtained Solid Fat Content (SFC) and measured melting point. Analyzed result interesterification reaction is done between coconut oil and stearin palm oil with comparison (50g : 50g; 65g :35g ; 70g :30g ; 75g :25g), are found solid fat content at body temperature (35ºC) were (17,63%; 5,97%; 4,29%; 12,71%) respectively. Based on the properties of cocoa butter is solid at room temperature and melt at body temperature with low solid fat content, so that result of interesterification reaction is done between coconut oil and stearin palm oil with comparison (70g : 30g) is suitable like cocoa butter substitutes. | en_US |
dc.description.abstract | Reaksi interesterifikasi pada lemak dan minyak akan menyebabkan pertukaran antara satu asam lemak dengan asam lemak yang lain didalam molekul trigliserida atau antara trigliserida yang dapat mengubah sifat kimia dan fisika pada lemak. Dalam penelitian ini dilakukan pembuatan Pengganti Mentega Coklat (Cocoa Butter Substitutes) melalui proses interesterifikasi antara Minyak Kelapa dengan Stearin Kelapa Sawit yang menggunakan katalis Natrium Etoksida Untuk mendapatkan Pengganti Mentega Coklat yang baik, dilakukan analisa kandungan lemak padat dengan NMR tipe BS-684 dan pengukuran titik lebur. Dengan menganalisa berbagai perbandingan hasil interesterifikasi Minyak Kelapa dengan Stearin Kelapa Sawit (50gr :50gr ; 65gr :35gr ; 70gr :30gr ; 75gr :25gr ), diperoleh titik lebur (47,5°C; 38°C; 36,5°C; 31°C) dan diperoleh kandungan lemak padat pada temperatur tubuh (35°C) masing-masing (17,63%; 5,97%; 4,29%; 12,71%). Berdasarkan persyaratan mentega coklat yang padat pada suhu kamar dan meleleh pada suhu tubuh serta kandungan lemak padat yang rendah, maka interesterifikasi antara Minyak Kelapa dengan Stearin Kelapa Sawit dengan perbandingan (70gr : 30gr) memenuhi persyaratan sebagai Pengganti Mentega Coklat . | en_US |
dc.language.iso | id | en_US |
dc.publisher | Universitas Sumatera Utara | en_US |
dc.title | Pembuatan Pengganti Mentega Coklat (Cocoa Butter Substitutes) Melalui Reaksi Interesterifikasi Antara Minyak Kelapa, Stearin Kelapa Sawit dengan Menggunakan Katalis Natrium Etoksida | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.nim | NIM992106009 | |
dc.description.pages | 79 Halaman | en_US |
dc.description.type | Tesis Magister | en_US |