• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Economics and Business
    • Department of Development Economics
    • Master Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Economics and Business
    • Department of Development Economics
    • Master Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Kopi di Kabupaten Dairi

    View/Open
    Fulltext (650.7Kb)
    Date
    2008
    Author
    Panjaitan, Jakson Sunario
    Advisor(s)
    Daulay, Murni
    Syarief, Iskandar
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    This research aimed to know the factors that influence the production of coffee in Dairi Regency. By using several production theories and based on the past research, the variables are observed in this research consist of farmland area, farming experience, worktime, fertilizer, and pesticide. This research is using primer and secondary data. Primer data are collected from the farmers of coffee by asking them in accordance with questionnaire. Secondary data are collected from agriculture service and Statistic Board Center, The analysis using Ordinary Least Square Method (OLS). Based on estimation result, this research finds out that farmland area, farming experience, worktime have significantly influenced to the production of coffee in α=5% but fertilizer has significantly influenced to the production of coffee in α=10%. Furthermore,the Average Productivity of Labor (APL) is 1,175 kg per hour. It means that if worktime increases for an hour, it will increase the average production of coffee for 1,175 kilogram.
     
    Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui faktor-faktor yang mempengaruhi produksi kopi di Kabupaten Dairi. Dengan menggunakan beberapa teori produksi dan dari penelitian sebelumnya terhadap produksi kopi, maka variabel yang diamati dalam penelitian ini adalah luas lahan, pengalaman bertani, waktu kerja, pupuk, pestisida. Penelitian ini menggunakan data primer dan sekunder, data primer diperoleh dari petani melalui wawancara langsung dengan menggunakan daftar pertanyaan yang telah dipersiapkan terlebih dahulu. Sedangkan data sekunder diperoleh dari Dinas Perkebunan, Badan Pusat statistik dan dari dinas-dinas terkait dan dianalisis dengan menggunakan Ordinary Least Square (OLS). Penelitian ini menemukan bahwa faktor-faktor yang signifikan mempengaruhi produksi kopi di kabupaten Dairi pada ? 5 % adalah luas lahan, pengalaman bertani, waktu kerja, pestisida sedangkan pupuk berpengaruh signifikan terhadap produksi kopi pada ? 10%. Nilai Average Productivity of Labor (APL) sebesar 1,175 kg per jam yang berarti apabila waktu kerja bertambah 1 jam maka akan meningkatkan produksi rata-rata sebesar 1,175 kg.

    URI
    http://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/42195
    Collections
    • Master Theses [527]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV