Show simple item record

dc.contributor.advisorPanggabean, Sulastri
dc.contributor.authorHrp, Jumadil Akhir
dc.date.accessioned2021-10-12T03:57:34Z
dc.date.available2021-10-12T03:57:34Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/44515
dc.description.abstractGenerally, Near Infrared Reflectance (NIR) spectroscopy is a nondestructive method that can identify the chemical content of agricultural products including Mandailing Natal Arabica coffee. This study aims to obtain the NIR spectra of Mandailing Natal arabica coffee and a calibration model of caffeine content using (ANN). The NIRS data pretreatment used were segmentation, normalization and MSC. The results of this study found the caffeine content of Mandailing Natal green bean arabica coffee at wavelengths of 1,208.9 nm and 1,728.91 nm. The best ANN architecture is 10-3-1 at 10,000 iterations with segmentation of 6 and data normalization. This architecture is evaluated with the values of r, R2, CV and │RMSEC-RMSEP│ which are obtained of 0.9131, 0.8338, 6.2% and 0.04145, respectively. Whereas for the MSC segmentation 8 pretreatment, the best network architecture is 13-3-1 at 1,000 iterations. Obtained the value of r = 0.9845, R2 = 0.9692, cv = 4.80% and RMSEC-RMSEP│ which is 0.0383.en_US
dc.description.abstractUmumnya spektroskopi Near Infrared Reflectance (NIR) merupakan metode nondestruktif yang dapat mengidentifikasi kandungan kimia produk pertanian termasuk kopi arabika Mandailing Natal. Penelitian ini bertujuan untuk mendapatkan spektra NIR kopi arabika Mandailing Natal dan model kalibrasi kandungan kafein menggunakan (JST). Pretreatment data NIRS yang digunakan adalah segmentasi, normalisasi dan MSC. Hasil dari peneltian ini ditemukan kandungan kafein kopi arabika green bean Mandailing Natal pada panjang gelombang 1.208,9 nm dan 1.728,91 nm. Arsitektur JST terbaik adalah 10-3-1 pada iterasi 10.000 dengan segmentasi 6 dan normalisasi data. arsitektur ini dievaluasi dengan nilai r, R2, CV dan │RMSEC-RMSEP│yang diperoleh masingmasing sebesar 0,9131, 0,8338, 6,2% dan 0,04145. Sedangkan untuk pretreatment MSC segmentasi 8, arsitektur jaringan terbaik adalah 13-3-1 pada iterasi 1.000. diperoleh nilai nilai r = 0,9845, R2 = 0,9692, cv = 4,80% dan│RMSECRMSEP │yaitu sebesar 0,0383.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectCoffeeen_US
dc.subjectANNen_US
dc.subjectNIRen_US
dc.subjectCaffeineen_US
dc.subjectKopien_US
dc.subjectJSTen_US
dc.subjectKafeinen_US
dc.titleModel Kalibrasi Kandungan Kafein pada Kopi Green Bean Arabika Mandailing Natal Menggunakan Nirs dan Jaringan Saraf Tiruanen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM160308063
dc.description.pages161 Halamanen_US
dc.description.typeSkripsi Sarjanaen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record