Show simple item record

dc.contributor.advisorMunir, Achwil Putra
dc.contributor.authorRitonga, Melva Lianur
dc.date.accessioned2021-11-10T06:45:31Z
dc.date.available2021-11-10T06:45:31Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/45512
dc.description.abstractMeasurement of the chemical content of coffee beans is generally done destructively where it is known to be less effective. Measurement using the Near Infrared Spectroscopy (NIRS) method is an alternative that can be used to determine the chemical content of coffee non-destructively in a short time. The study aimed to obtain a PLS calibration model of water, lipid and carbohydrate content in Sidikalang Arabica green bean coffee. Partial Least Square (PLS) method can predicted the measurement results of NIRS using several pretreatments, namely multiple scatter correction (MSC), standard normal variative (SNV), normalization, first derivative, second derivative, first derivative + MSC and second derivative + MSC. Results showed that the calibration model for water content was using normalization at 6 PLS factor with r value of 0.574 and residual predictive deviation (RPD) value was 1.23. Lipid calibration model was using MSC at 5 PLS factor with r value 0.647 and RPD value was 1.32 and carbohydrate calibration model was using MSC on 6 PLS factors with r value of 0.563 and RPD value was 1.22.en_US
dc.description.abstractPengukuran kandungan kimia biji kopi umumnya dilakukan secara destruktif dimana diketahui kurang efektif. Pengukuran dengan metode Near Infrared Spectroscopy (NIRS) merupakan alternatif yang dapat digunakan untuk menentukan kandungan kimia kopi secara nondestruktif dengan waktu yang cukup singkat. Penelitian ini bertujuan untuk mendapatkan model kalibrasi PLS kandungan air, lemak dan karbohidrat pada kopi green bean Arabika Sidikalang. Metode Partial Least Square (PLS) dapat memprediksi hasil pengukuran dari NIRS dengan menggunakan beberapa pretreatment, yaitu multiple scatter correction (MSC), standart normal variative (SNV), normalisasi, derivative 1, derivative 2, derivative 1 + MSC dan derivative 2 + MSC. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa model kalibrasi PLS pada kandungan air adalah menggunakan normalisasi pada 6 faktor PLS dengan nilai r sebesar 0,574 dan nilai residual predictive deviation (RPD) sebesar 1,23. Model kalibrasi lemak menggunakan MSC pada 5 faktor PLS dengan nilai r sebesar 0,647 dan nilai RPD sebesar 1,32 dan model kalibrasi karbohidrat menggunakan MSC pada 6 faktor PLS dengan nilai r sebesar 0,563 dan nilai RPD sebesar 1,22.en_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectSidikalang Coffeeen_US
dc.subjectpretreatment methoden_US
dc.subjectNIRSen_US
dc.subjectPLSen_US
dc.subjectKopi Sidikalangen_US
dc.subjectMetode Pretreatmenten_US
dc.titleKalibrasi Kandungan Proksimat Kopi Green Bean Arabika Sidikalang Menggunakan Nir Spectroscopy dan Partial Least Square (PLS)en_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM160308012
dc.description.pages74 Halamanen_US
dc.description.typeSkripsi Sarjanaen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record