• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Uji Kinerja Alat Pemotong Kentang Bentuk French Fries

    View/Open
    Fulltext (1017.Kb)
    Date
    2021
    Author
    Hulu, Revorniati
    Advisor(s)
    Daulay, Saipul Bahri
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Pemotongan kentang bentuk french fries pada masyarakat umumnya masih dilakukan secara manual yaitu menggunakan tangan, untuk mengatasi kelemahan dan kekurangan dari pemotongan kentang tersebut, sehingga dibuatlah alat pemotong kentang bentuk french fires. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mendapatkan putaran kecepatan alat (rpm) yang terbaik untuk menghasilkan potongan kentang bentuk french fries dengan kuantitas dan kualitas terbaik dengan menggunakan alat pemotong kentang bentuk french fries. Penelitian ini menggunakan rancangan acak lengkap non faktorial. Putaran kecepatan alat (rpm) yang digunakan adalah 20 rpm (P1), 30 rpm (P2) dan 40 rpm (P3). Parameter yang diuji adalah kapasitas efektif alat, rendemen dan efesiensi alat. Pada penelitian ini putaran (rpm) terbaik pada alat terdapat pada putaran (rpm) 40 rpm. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kapasitas efektif alat terbesar (220,61 kg/jam) pada putaran 40 Rpm (P3), Rendemen terbesar (91,33%) pada putaran 40 rpm (P3) dan efesiensi potongan terbesar (98,67%) terdapat pada putaran 20 rpm (P1).
     
    Cutting potatoes in the form of french fries in society is generally still done manually, namely using hands, to overcome the weaknesses and shortcomings of cutting potatoes, so that a potato cutter in the shape of french fires is made. The purpose of this study was to obtain the best rotational speed of the tool (rpm) to produce pieces of potato in the shape of french fries with the best quantity and quality by using a potato cutter in the shape of french fries. This study used a nonfactorial completely randomized design. The rotational speed of the tool (rpm) used is 20 rpm (P1), 30 rpm (P2) and 40 rpm (P3). The parameters tested are the effective capacity of the tool, yield and efficiency of the tool. In this study, the best rotation (rpm) on the tool was at 40 rpm (rpm). The results showed that the largest effective capacity of the tool (220.61 kg/hour) at 40 rpm (P3), the largest yield (91.33%) at 40 rpm (P3) and the largest cutting efficiency (98.67%) contained at 20 pm (P1).

    URI
    https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/46675
    Collections
    • Undergraduate Theses [1076]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV