• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Agriculture
    • Department of Agricultural Engineering and Biosystem
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Pengembangan dan Uji Kinerja Alat Pembuat Selai Salak dengan Sistem Otomatis

    View/Open
    Fulltext (1.794Mb)
    Date
    2021
    Author
    Ramadhani, Safira
    Advisor(s)
    Rizaldi, Taufik
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    The salak jam maker is a one-tool method that combines a crusher and a stirrer to make jam. The jam-making process is still ineffective since it demands constant operator attention. The purpose of this study is to research and develop an automated system to evaluate the tool's performance over time. As a time control, an Arduino microcontroller and a keypad are used to automate system testing. The research on testing the automatic system with treatment times of 45-minute, 65-minute, and 85-minute time difference was certified successful. The stirrer have average capacity of 8,65 kg/hour, respectively. In the stirrer, the average yield was 89,3 %, respectively. The results of the organoleptic test of taste and color is good. For texture, 45 minutes is normal, 65 minutes is normal, slightly fibrous, 85 minutes is fibrous. For the viscosity, 45 minutes is runny, 65 minutes is normal, 85 minutes is thick.
     
    Alat pembuat selai salak merupakan gabungan dari alat penghancur dan alat pengaduk yang dapat mengolah selai dalam satu alat. Proses pembuatan selai masih belum optimal karena memerlukan pantauan dari operator secara terus-menerus. Tujuan penelitian ini untuk membuat dan menguji sistem otomatis terhadap kinerja alat berdasarkan waktu yang berbeda. Pengujian sistem otomatis dibuat dengan mikrokontroler arduino dan keypad sebagai kontrol waktu. Hasil penelitian terhadap pengujian sistem otomatis dengan perlakuan waktu 45 menit, 65 menit, dan 85 menit dinyatakan berhasil. Rata-rata kapasitas alat pengaduk adalah 8,65 kg/jam. Rata-rata hasil rendemen alat pengaduk adalah 89,3 %. Hasil uji organoleptik rasa dan warna adalah suka. Untuk tekstur waktu 45 menit adalah normal, waktu 65 menit adalah normal sedikit berserat, waktu 85 menit adalah berserat. Untuk kekentalan waktu 45 menit adalah encer, waktu 65 menit adalah normal, waktu 85 menit adalah kental

    URI
    https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/47185
    Collections
    • Undergraduate Theses [1076]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara - 2025

    Universitas Sumatera Utara

    Perpustakaan

    Resource Guide

    Katalog Perpustakaan

    Journal Elektronik Berlangganan

    Buku Elektronik Berlangganan

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV