dc.contributor.advisor | Hasnudi | |
dc.contributor.advisor | Supriana, Tavi | |
dc.contributor.author | Akbar, Mizanul | |
dc.date.accessioned | 2022-02-08T02:14:12Z | |
dc.date.available | 2022-02-08T02:14:12Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/47408 | |
dc.description.abstract | Food needs are basic human needs that must be met. One of the food needs comes from animal sources, the source of meat most consumed in Pakpak Bharat is local chicken. From the consumer side, the factors that affect the demand for local chicken include: the price of local chicken, the price of tilapia, population and income, and factors that affect the demand for local chicken include: the price of local chicken, the price of local chicken feed and the price of local chicken seed. The purpose of this study is to analyze the factors that affect the demand and supply of local chickens in Pakpak Bharat Regency in 2010 - 2019, to forecast the production of local chicken in Pakpak Bharat Regency in 2020-2029. Data analysis was performed using the Ordinary Least Square (OLS) method with multiple linear regression estimation models using the help of the SPSS 20 program. The estimation results of the demand model are variabels of tilapia meat prices (X2), population (X3), and per capita income (X4). has a positive and significant effect on the demand for local chicken (Y), while the price variabel for local chicken (X1) has a negative and significant effect on the demand for local chicken (Y). The estimation results of the model offer variabel price for local chicken (X1) have a positive and significant effect on the supply of local chicken (Y), while for the variabel price of local chicken feed (X2) and the price of local chicken seed (X3) have a negative and significant effect on offering local chicken (Y). Simultaneously, all variabels of the demand and supply of local chicken have a positive effect. Result the projection trend of local chicken production in Pakpak Bharat Regency in 2020-2029 is a positive trend or has increased every year. | en_US |
dc.description.abstract | Kebutuhan pangan merupakan kebutuhan pokok manusia yang harus dipenuhi. Salah satu kebutuhan pangan berasal dari sumber hewani, sumber daging yang paling banyak dikonsumsi di Kabupaten Pakpak Bharat adalah ayam kampung. Dari pihak konsumen, faktor yang mempengaruhi permintaan ayam kampung meliputi: harga ayam kampung, harga ikan nila, jumlah penduduk dan pendapatan perkapita, dan faktor yang mempengaruhi permintaan ayam kampung meliputi: harga ayam kampung, harga pakan ayam kampung dan harga bibit ayam kampung. Tujuan dari penelitian ini untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi permintaan dan penawaran ayam kampung di Kabupaten Pakpak Bharat tahun 2010 – 2019, melakukan peramalan terhadap produksi ayam kampung di Kabupaten Pakpak Bharat tahun 2020 – 2029. Analisis data dilakukan dengan menggunakan metode kuadrat terkecil (Ordinary Least Square) dengan model estimasi regresi linear berganda menggunakan bantuan program SPSS 20. Hasil estimasi model permintaan adalah variabel harga ayam kampung (X1), harga ikan nila (X2), jumlah penduduk (X3), dan pendapatan perkapita (X4) berpengaruh positif dan signifikan terhadap permintaan ayam kampung (Y), sedangkan untuk variable harga ayam kampung (X1) berpengaruh negatif dan signifikan terhadap permintaan ayam kampung (Y). Hasil estimasi model penawaran variabel harga ayam kampung (X1) berpengaruh positif dan signifikan terhadap penawaran ayam kampung (Y), sedangkan untuk variabel harga pakan ayam kampung (X2), dan harga bibit ayam kampung (X3) mempunyai pengaruh yang negatif dan signifikan terhadap penawaran ayam kampung (Y). Secara simultan seluruh variabel dari permintaan dan penawaran ayam kampung berpengaruh positif. Hasil kecenderungan proyeksi produksi ayam kampung di Kabupaten Pakpak Bharat tahun 2020-2029 memiliki kecenderungan positif atau mengalami peningkatan setiap tahunnya. | en_US |
dc.language.iso | id | en_US |
dc.publisher | Universitas Sumatera Utara | en_US |
dc.subject | Permintaan Ayam Kampung | en_US |
dc.subject | Penawaran Ayam Kampung | en_US |
dc.subject | Peramalan Produksi Ayam Kampung | en_US |
dc.title | Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan dan Penawaran Ayam Kampung di Kabupaten Pakpak Bharat | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.identifier.nim | NIM177040002 | |
dc.description.pages | 85 Halaman | en_US |
dc.description.type | Tesis Magister | en_US |