Kajian Potensi Buah-Buahan sebagai Penghasil Energi Listrik
View/ Open
Date
2022Author
Panjaitan, Veronika Claudia Sari
Advisor(s)
Sigalingging, Riswanti
Metadata
Show full item recordAbstract
VERONIKA CLAUDIA SARI PANJAITAN: Study of the Potential of Fruits as Electrical Energy. Supervised by RISWANTI SIGALINGGING.
The need for electrical energy is increasing, so is the need for alternative energy. Fruits that have a high acid content have the potential to produce electrical energy. To increase the acidity of the fruit, a fermentation process is carried out. Fermentation will lower the pH which can increase the voltage and the generated electric current. This study aims to obtain electrical energy by testing the potential of the fruit against the current, voltage, power, resistance, and electrical energy produced. Parameters observed are current, voltage, power, resistance and electrical energy. This research method uses a two-factorial completely randomized design method. From the results of the study, it was found that tamarind fruit with a fermentation time of 13 days produced the highest voltage, current, power, and electrical energy values of 5.62 volts, 1.52 mA, 8.54 mW, 672.30 mWh, and the resistance value of 1.800 Ohm. While soursop fruit with a fermentation time of 9 days produced the lowest voltage, current, power, and electrical energy values of 4.52 volts, 0.93 mA, 4.20 mW, 265.26 mWh, and produced the resistance value of 2.118 Ohm. VERONIKA CLAUDIA SARI PANJAITAN: Kajian Potensi Buah-Buahan Sebagai Penghasil Energi Listrik. Dibimbing oleh RISWANTI SIGALINGGING.
Kebutuhan energi listrik yang meningkat, sehingga diperlukannya energi alternatif. Buah-buahan yang memiliki kandungan asam yang tinggi memiliki potensi dalam menghasilkan energi listrik. Untuk meningkatkan keasaman dari buah-buahan dilakukan proses fermentasi. Fermentasi akan menurunkan pH yang dapat meningkatkan tegangan dan arus listrik yang dihasilkan. Penelitian ini bertujuan untuk mendapatkan energi listrik dengan menguji potensi buah-buahan terhadap kuat arus, tegangan, daya, hambatan, dan energi listrik yang dihasilkan. Parameter yang diamati kuat arus, tegangan, daya, hambatan dan energi listrik. Metode penelitian ini menggunakan metode rancang acak lengkap dua faktorial. Dari hasil penelitian diperoleh bahwa buah asam jawa dengan waktu fermentasi 13 hari menghasilkan nilai tegangan, arus, daya, dan energi listrik tertinggi yaitu sebesar 5,62 volt, 1,52 mA, 8,54 mW, 672,30 mWh, dan nilai hambatan sebesar 1,800 Ohm. Sedangkan buah sirsak dengan waktu fermentasi 9 hari menghasilkan nilai tegangan, arus, daya, dan energi listrik terendah yaitu sebesar 4,52 volt, 0,93 mA, 4,20 mW, 265,26 mWh, dan menghasilkan nilai hambatan sebesar 2,118 Ohm.
Collections
- Undergraduate Theses [1076]
