• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Physics
    • Diploma Papers (Metrology and Instrumentation)
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
    • Department of Physics
    • Diploma Papers (Metrology and Instrumentation)
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Rancang Bangun Sistem Pengukuran Pemanaspada Implementasi Roasting Kopi Secara Otomatis Menggunakan Relay Switch dan Elemen Heat Berbasis IOT

    View/Open
    Fulltext (2.101Mb)
    Date
    2022
    Author
    Haloho, Rosa Silvia Dewi
    Advisor(s)
    Hakim, Lukman
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    One of the processes in making coffee is the roasting process, this process is the processing of raw coffee beans into ripe coffee beans. Each roasting has a different way, both traditional and modern. As for the traditional method, from the process carried out the results of the ripeness of the coffee beans obtained are still not evenly distributed so that itis not as desired and the use of tools in the roasting process is less efficient. Meanwhile, in the modern way, the tools used must be appropriate based on the characteristics so that if they are not used according to the rules, the results of the roasting are not appropriate. From these problems, an efficient roasting tool will be made to produce quality coffee beans maturity. The working system of this tool uses a coffee weight input that uses the fuzzy logic method to get the ripening time of the coffee beans and then this tool will work by rotating the coffee bean stirrer inside the roasting tube using a dc motor (direct current) based on the time obtained. Heating uses a heating element, with an automatic control system based on the detected temperature sensor and will then control the heater to the desired temperature. If the temperature is still less than the set point then heating will remain on, whereas if the temperature exceeds the set point then heating will be turned off. So that a stable heating temperature is obtained. From the tests that have been done, this tool can ripen 3 types of coffee beans, namely robusta, arabica, and liberica. This tool has 3 variants of ripeness of coffee beans, including light roast, medium roast and dark roast. With the average value of % deviation of the measurement results from temperature is 0.18% and the average value of % deviation of the measurement results from humidity is 0.07%. And with a time difference of 2 seconds the temperature rises to the specified temperature.
     
    Salah satu proses dalam pembuatan kopi adalah proses penyangraian, proses ini merupakan pengolahan biji kopi mentah menjadi biji kopi matang. Setiap penyangraian memiliki cara yang berbeda-beda, baik itu secara tradisional maupun modern. Adapun untuk cara tradisional, dari proses yang dilakukan hasil kematangan biji kopi yang didapatkan masih kurang merata sehingga tidak sesuai keinginan dan penggunaan alat dalam proses penyangraiannya kurang efisien. Sedangkan cara modern, alat yang digunakan harus sesuaiberdasarkan karakteristik sehingga jika penggunaannya tidak mengikuti aturan maka hasil dari penyangraian yang dilakukan tidak sesuai. Dari permasalahan tersebut maka akan dibuat alat penyangraian biji kopi yang efisien untuk menghasilkan kematangan biji kopi yang bermutu. Pemanasan menggunakan elemen pemanas, dengan sistem kontrol otomatis berdasarkan dari sensor suhu yang terdeteksi dan selanjutnya akan mengendalikan pemanassampai suhu yang diinginkan. Jika suhu masih kurang dari set poin maka pemanasan akan tetap hidup, sedangkan jika suhu melebihi set poin maka pemanasan akan dimatikan. Sehingga didapatkan hasil suhu pemanasan yang stabil. Dari pengujian yang telah dilakukan alat ini dapat mematangkan 3 jenis biji kopi yaitu robusta. Alat ini memiliki 3 varian kematangan biji kopi antara lain light roast, medium roast, dan dark roast. Dengan nilai rata rata % deviasi hasil pengukuran dari Suhu adalah 0.18 % dan Nilai rata rata % deviasi hasil pengukuran dari Kelembaban adalah 0.07 %. Dan dengan selisih waktu2 detik suhu naik mencapai suhu yang ditentukan.

    URI
    https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/50120
    Collections
    • Diploma Papers (Metrology and Instrumentation) [402]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV