Show simple item record

dc.contributor.advisorSiagian, Albiner
dc.contributor.advisorNasution, Ernawati
dc.contributor.authorGinting, Sadar
dc.date.accessioned2022-12-08T06:54:14Z
dc.date.available2022-12-08T06:54:14Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/71634
dc.description.abstractA child under five years old is one of the family member who is vulnerable when his for food is not fulfilled, especially the need for nutritious food Viewed from dietetic point of view, a child under five years old is a passive consumer. He can not take or select food by himself, he is difficult to be understood about food, and his ability to receive any kind of food is still limited One of the factors wich influence the program of nutrition in children under five years old is economic matter. Surprisingly, there is a child under five years old from a poor family who has good nutritious condition although the majority of children under five years old from poor families suffer malnutrition. The objective of the research was to know positive deviance behavior in mothers who had children under five years old with normal nutrition status in Medan Belawan Subdistrict. The ype of the research was descriptive. Informants were selected by using purposive sampling technique, and the data were gathered by conducting interviews and direct obseration and analyzed qualitatively and in narrative. The result of the research showed that the income of the families was low and uncertain, their economy was indicated by being just barely enough and no more to meet their basic needs, especially the need for food, which was an indicator for their poverty. Mothers of children under five years old creatively processed food, had low tolerance in fulfilling their desire to buy snacks, had enough patience in feeding their under five-years old children, and tried hard to persuade them to eat. Another finding showed that the mothers attempted to used posyandu as maximal as possible. It is recommended that all stakeholders, especially the government and other empowerment institutions, including Non-Government Organizations (NGO) col!firm theircommitment in helping cope with nutrition problems in children of poor families. The attempts can be in the form of empowerment in the eonomic field and give motivation to poor families in order that they can fulfill the need for nutrition for their children under five years olden_US
dc.description.abstractBalita merupakan salah satu anggota keluarga yang rentan apabila kebutuhan akan pangannya tidak terpenuhi, khususnya kebutuhan akan makanan yang bergizi. Dipandang dari segi dietetik, balita merupakan konsumen pasif. Balita belum dapat mengambil clan memilih makanan sendiri, sulit diberi pengertian tentang makanan, serta kemampuan untuk menerima jenis-jenis makanan masih terbatas. Salah satu faktor yang memengaruhi timbulnya masalah gizi pada balita adalah masalah ekonomi. Hal yang menarik adalah bahwa terdapat balita dari keluarga miskin yang memiliki kondisi gizi baik, disamping sebagian besar balita miskin yang mengalami gizi kurang. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui perilaku positive deviance pada ibu yang memiliki balita berstatus gizi normal di Kelurahan Belawan Pulau Sicanang Kecamatan Medan Belawan Jenis penelitian ini adalah deskriptif dengan pendekatan kualitatif. Informan dipilih dengan menggunakan teknik purposive. Teknik pengumpulan data melalui wawancara clan observasi langsung. Data yang diperoleh dianalisis secara kualitatif naratif Hasil penelitian menunjukkan bahwa Thu balita mempunyai kreatifitas untuk mengolah makanan, toleransi yang rendah terhadap pemenuhan keinginan jajan makanan, memiliki ketelatenan yang tinggi untuk memberi makan anak balitanya, clan tidak berhenti berupayajika balita tidak mau makan. Temuan lainnya adalah ibu berusaha memanfaatkan keberadaan Posyandu semaksimal mungkin. Di lain pihak, perilaku ayah adalah mengurangi anggaran untuk membeli rokok. Pengeluaran untuk rokok dialokasikan untuk kepentingan membeli makan yang bergizi bagi balita. Pengetahuan mengenai gizi dan pentingnya gizi bagi tumbuh kembang balita diaplikasikan dalam kehidupan sehari-hari. Berdasarkan temuan-temuan tersebut, dipandang perlu bagi semua pihak terutama pemerintah clan lembaga pemberdaya lainnya termasuk Lembaga Swadaya Masyarakat (LSM) untuk memperkuat komitmennya dalam membantu memecahkan masalah gizi yang dialami oleh balita dari keluarga miskin. Upaya yang dilakukan dapat berbentuk pemberdayaan dalam bidang ekonomi clan pemberian motivasi pada keluarga miskin agar mereka dapat memenuhi kebutuhan gizi balitanyaen_US
dc.language.isoiden_US
dc.publisherUniversitas Sumatera Utaraen_US
dc.subjectPositive Deviance Behavioren_US
dc.subjectMother of Chlldren Under Five Years Olden_US
dc.titlePerilaku Positive Deviance pada Ibu yang Memiliki Balita Berstatus Gizi Normal di Kelurahan Belawan Pulau Sicanang Kecamatan Medan Belawanen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM117032106
dc.identifier.nidnNIDN0013066703
dc.identifier.nidnNIDN0012027004
dc.identifier.kodeprodiKODEPRODI13101#Ilmu Kesehatan Masyarakat
dc.description.pages125 Halamanen_US
dc.description.typeTesis Magisteren_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record