Show simple item record

dc.contributor.advisorErvina, Irma
dc.contributor.advisorSuryanto, Dwi
dc.contributor.authorPasaribu, Ferdinan
dc.date.accessioned2018-03-08T07:39:01Z
dc.date.available2018-03-08T07:39:01Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/779
dc.description.abstractBackground: The etiology of the periodontitis is multifactorial and bacterial deposits play an essential role in the pathogenesis. Among them, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Fusobacterium nucleatum and Bacteroides spp. Anti-infective periodontal treatment includes mechanical pocket debridement (scaling and root planing) to remove dental calculus, periodontal pocket irrigation with potent antiseptics, systemic antibiotics. The use of herbal therapy to considered as alternative of antimicrobial. Citrus (Citrus aurantifolia (chrism.) Swingle) has been shown to have antimicrobial, anti-oxidants and anti-inflammatory effect. Objective: The aim of this study is to know and analyze the effectiveness of citrus peel extract inhibits the growth of some periodontal pathogens bacteria in vitro. Methods: Citrus peel was extracted by percolation method using ethanol, n-hexane and ethyl acetate solvent to produce a viscous extract citrus peel. The extract was diluted to a concentration of 25%, 12 %%, 6.25% and 3.125%. Each concentration was tested its antimicrobial avtivity effectiveness against A. actinomycetemcomintans, P.gingivalis, F.nucleatum bacteria on BHI Broth media. Inhibitory activity can be seen from the clear zone formed on BHI Broth media. Results: citrus peel extract using ethanol at a concentration of 25% has the strongest antibacterial effectiveness against the three bacteria compared to the other solvents, with a diameter of inhibition zone against A. Actinomycetemcomintans 16.05 mm, P.gingivalis F.nucleatum 12.75 mm and 11.67 mm. There are statistically significant differences between the consistency of 25%, 12%, 6,25% and 3,125% and citrus peel extract which is tested with a p value <0.05. Conclusion: citrus peel extract has antibacterial effect in inhibiting bacterial growth A. actinomycetemcomintans, P.gingivalis, F.nucleatumen_US
dc.description.abstractLatar Belakang: Penyakit periodontal merupakan penyakit multifaktorial dengan deposit bakteri sebagai etiologi utama. Bakteri patogen utama penyakit periodontal diantaranya Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Fusobacterium nucleatum, Bacteroides spp. Perawatan periodontal anti-infektif meliputi debridemen poket secara mekanis (penskeleran dan penyerutan akar) untuk menyingkirkan kalkulus, irigasi poket periodontal dan antibiotik sistemik. Penggunaan terapi herbal telah menjadi antimikroba alternatif. Jeruk nipis ((Citrus aurantifolia (chrism.) Swingle) telah terbukti memiliki efek antimikroba, anti oksidan dan anti inflamasi. Tujuan : Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui dan menganalisis efektivitas ekstrak kulit jeruk nipis dalam menghambat pertumbuhan beberapa bakteri patogen periodontal secara in vitro. Metode : Kulit buah jeruk nipis diekstraksi dengan metode perkolasi menggunakan pelarut etanol , n-heksan dan etil asetat hingga menghasilkan ekstrak kental kulit jeruk nipis. Ekstrak diencerkan dengan konsentrasi 25%,12,%%,6,25% dan 3,125%. Masing-masing konsentrasi diuji efektivitasnya terhadap bakteri A. actinomycetemcomintans, P.gingivalis, F.nucleatum pada media BHI Broth. Aktivitas daya hambat terlihat dari adanya zona bening yang terbentuk pada media BHI Broth. Hasil : Ekstrak kulit jeruk nipis menggunakan pelarut etanol dengan konsentrasi 25% memiliki efektivitas antibakteri terkuat terhadap ketiga bakteri dibandingkan pelarut lain. Dengan diameter hambat terhadap A. Actinomycetemcomintans 16,05 mm, P.gingivalis 12,75 mm dan F.nucleatum 11,67 mm. Terdapat perbedaan yang signifikan secara statistik antara kosistensi 25%, 12%, 6,25% dan 3,125% dan ekstrak kulit jeruk nipis yang diuji dengan nilai P<0,05. Kesimpulan: Ekstrak kulit jeruk nipis memiliki efek antibakteri yang kuat dalam menghambat petumbuhan bakteri A. actinomycetemcomintans, P.gingivalis, F.nucleatumen_US
dc.language.isoiden_US
dc.subjectCitrus Peel Extracten_US
dc.subjectAnti Bacterien_US
dc.subjectPeriodontal Pathogenic Bacteriaen_US
dc.titleUji Efektivitas Ekstrak Kulit Jeruk Nipis ( Citrus Aurantifolia (Chrism.) Swingle) Terhadap Beberapa Bakteri Patogen Periodontal Secara In Vitroen_US
dc.typeThesisen_US
dc.identifier.nimNIM127160013en_US
dc.identifier.submitterNurhusnah Siregar
dc.description.typeTesis Magisteren_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record