Sistem Pengukuran Temperatur pada Penggongsengan Biji Jagung (Zea Mays) Berbasis Mikrokontroller ATmega328 dengan Tampilan LCD
View/ Open
Date
2018Author
Harefa, Juvenrius Oimolala
Advisor(s)
Ginting, Junedi
Metadata
Show full item recordAbstract
One of ways to extend the shelf life of agricultural crops is by roasting. Nowadays, it
appears roaster by using mechanic tools or artificial roaster to overcome the lack of
roaster by drying. One of the troubleshooting alternatives above is the development
of temperature measurement system on the corn kernels roaster. In this test, an
roasting corn kernels was done by using the roaster tool and making temperature
measurement system in a process of roasting corn kernels. Tool designing on
temperature measurement system using ATmega328 Microcontroller, LCD as the
display, Power Suplay Adaptor as the voltage source, DS18DB20 Sensors as the
temperature detector, and Buzzer as the notification alarm. The purpose of this
experiments is to find out the effect of temperature on the process of roasting corn
kernels. On the pocess of corn kernels roasting, time is varied. Temperature is the
determinant factor on the process of corn kernels roasting and speed up the process
of roasting. The roasting temperature for each variety of corn kernels shows the
different response. We can know the benefits by assessing directly or seeing the
temperature results on the process of the corn kernels roasting. As the results of this
study, it shows that the roasting time to reach the fastest corn kernels roasting is in
the 30th minutes with the average roasting temperature is 60.92oC. The conclusion
of this corn kernels roasting result shows that the longer the roasting time, the higher
the required temperature to do the process of corn kernels roasting. Salah satu cara untuk memperpanjang daya simpan biji-bijian hasil pertanian adalah
dengan penggongsengan. Dewasa ini bermunculan penggongsengan dengan
menggunakan alat mekanis atau penggongsengan buatan untuk mengatasi
kekurangan-kekurangan penggongsengan dengan penjemuran atau pengeringan.
Salah satu alternatif pemecahan masalah di atas adalah pengembangan sistem
pengukuran temperatur pada penggongsengan biji jagung. Pada pengujian ini
dilakukan penggongsengan biji jagung dengan menggunakan alat penggongsengan
dan membuat sistem pengukuran temperatur pada proses penggongsengan biji
jagung. Perancangan alat pada sitem pengukuran temperatur menggunakan
mikrokontroller ATmega328, LCD sebagai tampilannya, Power Suplay Adaptor
sebagai sumber tegangan, Sensor DS18DB20 sebagai pendeteksi temperatur dan
Buzzer sebagai alarm pemberitahuannya. Tujuan dari pengujian ini adalah untuk
menyelidiki pengaruh temperatur terhadap proses penggongsengan biji jagung. Pada
proses penggongsengan biji jagung, waktu divariasikan. Temperatur merupakan
faktor yang menentukan proses penggongsengan biji jagung dan mempercepat proses
penggongsengan. Temperatur penggongsengan untuk tiap-tiap varietas biji jagung
menunjukkan respon yang berbeda-beda. Manfaatnya kita dapat mengetahui dengan
langsung nilai atau hasil temperatur pada proses penggongsengan biji jagung
tersebut. Sebagai hasil dari penelitian ini menunjukkan bahwa waktu
penggongsengan untuk mencapai penggongsengan biji jagung tercepat yaitu pada
menit ke 30 dengan temperatur penggongsengan rata-rata adalah 60,92 oC.
Kesimpulan dari hasil penggongsengan biji jagung, menunjukkan bahwa semakin
lama waktu penggongsengan, maka semakin tinggi suhu yang dibutuhkan untuk
melakukan proses penggongsengan biji jagung.