• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Chemical Engineering
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Chemical Engineering
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Pemanfaatan Abu Kulit Buah Kelapa Sebagai Sumber Alkali (Basa) Alami pada Pembuatan Sabun

    View/Open
    fulltext (2.989Mb)
    Date
    2018
    Author
    Nasution, Wirda Sari
    Advisor(s)
    Sukeksi, Lilis
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Abu kulit buah kelapa merupakan hasil pembakaran kulit buah kelapa yang dilakukan secara konvensional. Abu kulit buah kelapa memiliki kandungan kalium yang tinggi yang dapat dijadikan sebagai basa untuk pembuatan sabun. Penelitian ini dilakukan pembuatan sabun cair dari abu kulit buah kelapa sebagai sumber basa alami dengan variabel volume alkali dan waktu pengadukan dengan analisa bilangan penyabunan, keasaman, densitas dan alkali bebas untuk mengetahui pengaruh variabel-variabel tersebut terhadap sabun yang dihasilkan. Pada variasi volume alkali dan waktu pengadukan yang dilakukan dalam penelitian ini, maka diperoleh sabun cair yang ditinjau dari setiap analisa yang dilakukan adalah pada volume alkali 20 ml dengan waktu pengadukan 180 menit maka pH yang terbaik yaitu sebesar 9, pada analisa bilangan penyabunan yang terbaik dengan volume alkali 35 ml tanpa pengadukan yaitu sebesar 205,4, densitas terbaik yang dilakukan pada volume alkali 20 ml tanpa pengadukan yaitu sebesar 1,076 dan alkali bebas yang terbaik dilakukan pada volume alkali 20 ml dengan waktu pengadukan 180 menit yaitu sebesar 0,056.
     
    Coconut peel ash is the result of coconut husk burning done conventionally. The coconut peel ash has a high potassium content that can be used as a base for soap making. The research is done making liquid soap from coconut husk ash as natural base source with variable of alkaline volume and stirring time with analysis of saponification number, acidity, density and alkali free to know the effect of these variable on the soap produced. In the variation of alkali volume and stirring time carried out in this study, the obtained liquid soap in terms of analysis carried ot was at 20 ml alkali volume with 180 minutes stirring time then the best pH was 9, in the best lathering with an alkali volume of 35 ml without stirring of 205,4, the best density carried out 20 ml of alkali volume without stirring is 1,076 and the best alkali free is carried out at an alkaline volume of 20 ml with a stirring time of 180 minutes of 0,056.

    URI
    https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/9416
    Collections
    • Undergraduate Theses [1175]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV