• Login
    View Item 
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Chemical Engineering
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    •   USU-IR Home
    • Faculty of Engineering
    • Department of Chemical Engineering
    • Undergraduate Theses
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Pembuatan Bioetanol Secara Fermentasi dari Hidrolisat Tongkol Jagung dengan Menggunakan Campuran Zymomonas mobilis dan Saccharomyces cerevisiae

    View/Open
    Fulltext (2.543Mb)
    Date
    2017
    Author
    Ginting, Deralisa
    Advisor(s)
    Fatimah
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Study on bioethanol production from corn cobs hydrolysis using a mixture of Zymomonas mobilis and Saccharomyces cerevisiae has been conducted. Hydrolysis used were obtained from the decomposition of corn cobs using microbes from preview study. The purpose of this study is to evaluate the conversion of hydrolysis of corn cobs into bioethanol by mixture of Zymomonas mobilis and Saccharomyces cerevisiae. Glucose of corn cobs hydrolysis is equal to 5,869 g/ml. bioethanol fermentation is carried out at variation fermentation time (1, 3, 5 and 7 days) and combination of number of cultures ( Zymomonas mobilis : Saccharomyces cerevisiae = 1:1; 1:2 and 2:1) (%v/v) at room temperature. Bioethanol obtained from this study investigation using gas chromatography. The optimum bioethanol yield is obtained by using combination of (Zymomonas mobilis : Saccharomyces cerevisiae = 2:1) 3 days is equal to 6,31%.
     
    Penelitian pembuatan bioetanol dari hidrolisat tongkol jagung dengan menggunakan campuran Zymomonas mobilis dan Saccharomyces cerevisiae telah siap dilakukan. Hidrolisat yang digunakan diperoleh dari penguraian tongkol jagung dengan menggunakan mikroba yang telah dilakukan peneliti sebelumnya. Tujuan penelitian ini adalah untuk mempelajari kinerja dari campuran Zymomonas mobilis dan Saccharomyces cerevisiae dalam mengubah hidrolisat (glukosa) menjadi bioetanol pada berbagai variasi waktu. Diperoleh kandungan hidrolisat tongkol jagung (glukosa awal) yaitu sebesar 5,869 g/ml. Fermentasi bioetanol dilakukan dengan variasi waktu fermentasi (1, 3, 5 dan 7 hari) dan dengan perbandingan jumlah mikroba (Zymomonas mobilis : Saccharomyces cerevisiae = 1:1; 1:2 dan 2:1) (%v/v) pada temperatur ruangan. Bioetanol yang diperoleh kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas. Diperoleh yield bioetanol optimum adalah dengan menggunakan perbandingan mikroba 2:1 (Zymomonas mobilis : Saccharomyces cerevisiae) pada waktu fermentasi 3 hari yaitu sebesar 6,31 %.

    URI
    https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/9519
    Collections
    • Undergraduate Theses [1175]

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of USU-IRCommunities & CollectionsBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit DateThis CollectionBy Issue DateTitlesAuthorsAdvisorsKeywordsTypesBy Submit Date

    My Account

    LoginRegister

    Repositori Institusi Universitas Sumatera Utara (RI-USU)
    Universitas Sumatera Utara | Perpustakaan | Resource Guide | Katalog Perpustakaan
    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV